Norrman deltog i terroristattacken i Nairobi

Uppdaterad
Publicerad

Köpcentret i Kenya har släppt övervakningsfilmer som visar hur de Al Shaabab-anknytna terroristerna, en av dem norrman, känslokallt dödade människor.

Övervakningsbilder inifrån gallerian Westgate i Nairobi i Kenya som den 21 september utsattes för en terrorattack visar hur kunder och butiksbiträden blir avrättade.

På en av filmerna syns en familj och en yngre kvinna föras bort av en beväpnad man och polisen tror att detta kan vara gisslan.

Terrorattack i Nairobi

Misstankarna mot norsk 23-åring styrkta

Det är fyra gärningsmän som syns på bilderna. Enligt BBC är en av dem en 23-årig norsk man med somalisk härkomst.

Den norska säkerhetspolisen har meddelat att man finner misstankarna mot norrmannen styrkta. Han eftersöks i både Norge och Kenya, men det är oklart om han fortfarande är vid liv. Mannen ifråga namnges i vissa internationella medier, men den norska polisen vill ännu varken bekräfta eller dementera att det är rätt man det handlar om.

Motstridiga uppgifter

I en artikel i norska NRK dementerar dock en vän till den misstänkte 23-åringen att han skulle finnas med på övervakningsvideon. Samtidigt påstår några av 23-åringens klasskamrater att de visst känner igen honom i övervakningsvideon.

Bodde i norska Larvik

23-åringen ska ha bott tio år i norska Larvik innan han 2009 flyttade tillbaka till Somalia.

En släkting till mannen berättar för BBC att 23-åringen reste till Somalia 2009. I det senaste telefonsamtalet i somras sade 23-åringen att han hamnat i trubbel och ville resa hem, enligt TT.

– Om detta är han så måste han ha blivit hjärntvättad, säger släktingen till BBC.

”Tyckte inte om vårt sätt att leva”

En beskrivning från en före detta granne låter så här:

– Han var ganska extrem. Han pratade om Koranen hela tiden. Han tyckte inte om vårt sätt att leva här, säger norska Morten Henriksen.

23-åringen ska ha varit en av huvudmännen bakom attacken, där de fyra männen stormade gallerian och dödade minst 67 personer. Kenyanska myndigheter befarar att fler människor har omkommit i de rasmassor som blev när militären sprängde sig in genom taket.

En släkting till 23-åringen säger dock till NRK att hon är säker på att mannen som BBC pekar ut inte är hennes släkting.

– Ingen av männen på bilden är 23-åringen, säger hon.

Det har även kommit rapporter som säger att den kenyanska ledaren för Al Shaabab, som USA försökte komma åt vid en attack för en vecka sen, ska ha bott i Norge under en tid. 23-åringen ska enligt NRK ha haft kontakt med den islamistiska organisationen Profetens Ummah i Norge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet