Otrohetssajten Ashley Madison. Foto: TT

Fejkade kvinnor lockbeten på hackade otrohetssajten

Uppdaterad
Publicerad

Den hackade otrohetssajten Ashley Madison anklagas nu för att överdriva andelen anslutna kvinnor å det grövsta. En bluff man ska ha gjort för att locka fler män att betala för tjänsten. Uppgifterna har läckt ut efter hackerattacken mot sajten tidigare i somras.

Ashley Madison har hittills framgångsrikt marknadsfört sig som en av få otrohetssajter där kvinnor trivts med att vara medlemmar. Bolagets vd Noel Biderman har påstått att 30 procent av kunderna är kvinnor och att det bland medlemmar som är 30 år och yngre är precis lika många kvinnor som män som söker vänsterprassel.

Nya känsliga läckor

Men denna starka kvinnonärvaro kan nu visa sig nu vara ren och skär bluff, rapporterar Washington Post. Nya läckor från dataintrånget mot sajten tidigare i sommar visar att bara 15 procent av de 35 miljoner kundprofiler som läckt ut tillhörde kvinnor. Och alla är inte verkliga kvinnor av kött och blod.

– Ashley Madison har betalat folk för att skriva sina profiler och lägga upp dem. Andra profiler har varit rena påhitt som fått stort utrymme på sajten, säger konsulten David Evans som under flera år kartlagt branschen i en intervju.

Fejkade lockbeten

Många bedömare menar att fejkade kvinnoprofiler författade av avlönade spökskrivare är vanligt förekommande på ”vuxna” dejtingsajter världen över, eftersom dessa har svårt att locka just kvinnor. Och med få kvinnor anslutna blir männen allt mindre villiga att betala för sina medlemskap och hela affärsidén spricker.

Ryan Pitcher, som under flera år jobbat på en otrohetssajt, hävdar att mindre än 2 procent av användarprofilerna hade en verklig kvinna bakom fasaden. Enligt Washington Post ingick Pitcher i ett team på 28 personer vars huvudsakliga syssla var att dikta upp ”sexiga” medlemsprofiler och skriva meddelanden till betalande kunder. För detta tjänade de omkring 25.000 dollar om året, drygt 200.000 kronor.

Bakom andra fejkkonton kan det dölja sig en annan, mörkare verklighet. Uppgifter gör gällande att i bland annat Ryssland och Ukraina får unga kvinnor betydligt mindre betalt för att under antagen identitet chatta med – och ibland posera för – män från rikare länder.

Fler avslöjanden?

Eftersom få människor vill skylta öppet med sitt intresse för otrohets- och dejtingsajter har det varit svårt att veta hur stor del av användarpofilerna som är riktiga människor och hur många som är fejk. Men den läckta informationen från Ashley Madison ger vid handen att andelen kvinnor systematiskt överdrivits för att locka män att betala för tjänsterna. Ett förfarande som enligt lagstiftningen i vissa länder kan vara rent bedrägeri.

Nu väntar världen på att hackarna, som hävdar att de har tillgång till såväl namn, kreditkortsuppgifter och privata bilder från sajtens medlemmar, ska avslöja mera.  Ashley Madison har å sin sida utlyst en belöning på en halv miljon dollar till den som avslöjar hackarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.