Foto: TT

Otrohetssajt hackad – nu sprids uppgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Information om ett stort antal personer som använt sig av den internationella otrohetssajten Ashley Madison har börjat spridas på nätet.

Det var förra månaden som över 37 miljoner konton hackades. Gärningsmännen meddelade att de skulle offentliggöra materialet om inte sajterna, där gifta och andra upptagna personer söker vänsterprassel, stängdes.

Nu ska 10 GB data ha lagts ut på ”darknet”, en del av internet som är krypterad och samlingsplats för brottslig aktivitet som människohandel, droghandel och förmedling av barnporr.

De sajtuppgifter som nu har lagts ut ska innehålla namn, privata bilder och kreditkortsuppgifter. En del av dem går så långt tillbaka i tiden som sju år, enligt amerikanska medier.

Det uppges gälla både sajten Ashley Madison och den liknande sajten Established Men, som båda ägs av kanadensiska Avid Life Media.

Säger sig ha kunder i Sverige

Avid har bekräftat att deras system har hackats, men säger att sajterna nu har säkrats och att man försöker spåra attacken. Ashley Madison säger sig ha kunder i ett 30-tal länder, däribland Sverige.

Ashley Madison, som lanserades 2001, beräknas ha över 100 miljoner besökare varje månad, och företaget själv har angett att man har 40 miljoner kunder.

”Ashley Madison är det mest kända namnet i fråga om otrohet och dejting för gifta” heter det på hemsidan. ”Inled en affär i dag på Ashley Madison. Tusentals otrogna kvinnor och otrogna män ansluter sig varje dag, på jakt efter en affär...  Med vårt ”affair guarantee- paket” lovar vi att att du hittar den perfekta partnern för en affär”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.