Foto: gör.

Paltrow lime-hånas efter budgetköp

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Gwyneth Paltrow skulle testa hur det är att gå på matbidrag och endast klara sig på de kuponger man får av amerikanska staten om man är mindre bemedlad. Men hon klarade sig bara i fyra dagar på sin nya budget – och hånas nu på nätet för att hon köpte så många limefrukter för pengarna.

Matkupongerna, food stamps eller SNAP som det heter i USA, är på 29 dollar eller runt 250 kronor. Det bidraget ska räcka till mat för en vecka och ges till de amerikaner som tjänar strax över 10.000 kronor i månaden före skatt.

Skådespelaren Gwyneth Paltrow fick som utmaning av sin vän, kocken Mario Batali, som är engagerad i matstödet, att testa hur det är att leva på matkuponger. Men Paltrow klarade inte hela veckan, utan fick ge sig efter fyra dagar.

– Som jag misstänkte klarade jag det bara i ungefär fyra dagar. Då bröt jag utmaningen själv och köpte lite kyckling och några färska grönsaker (och, om jag ska vara helt ärlig, en halv påse lakrits). Mitt perspektiv på hur det är att äta nyttig mat och leva på den budgeten, en utmaning som 47 miljoner amerikaner står inför varje dag, har för alltid förändrats, skriver Paltrow på sin blogg.

– Efter att ha försökt klara den här utmaningen (jag ger mig själv C- i betyg) är jag ännu mer upprörd över inkomstklyftorna.

Under fyradagarsperioden ska Gwyneth Paltrow också ha varit bjuden på en femrättersmiddag för Victoria Beckham.

Matkassen: Kål, koriander och sju limefrukter

Paltrow har efter mattestet hånats friskt i sociala medier och på nyhetssajter. Dels för att hon inte klarade utmaningen, men också för den bild hon la upp på vad hon köpte för sina 29 dollar. Där syns ekologiska bönor och ris, kål, ägg, koriander – och sju limefrukter.

”Hon gav väl upp utmaningen för att affären fick slut på lime”, skriver en Twitteranvändare, och andra undrar hur hon hade tänkt kombinera limen med de andra råvarorna och få sju middagar, sju luncher och sju frukostar. ”Ja ja, organiska sojabönor och råris. Hon har verkligen förstått fattigdomen i Amerika”, skriver en annan.

Kritiken stannar inte i USA – medier i hela världen har uppmärksammat Paltrows matblunder. ”Nei, Gwyneth, travle mødre kan ikke leve på salat, lime og bønner” (Nej, Gwyneth, upptagna mammor kan inte leva på sallad, lime och bönor) norska Dagbladet, och The Australian skriver om hur Paltrow förlöjligas för ”limefylld fattigdomsdiet”.

Försvaras av Washington Post

Men amerikanska Washington Post kommer till skådespelarens försvar, och skriver att förvisso vet inte Gwyneth Paltrow hur det är att vara fattig, men det vet å andra sidan ingen som inte levt på det sättet.

”Ja, det är omöjligt att helt simulera hur det är att vakna på tom mage för tredje dagen i rad, eller att förstå djupet av en förälders ångest som kommer hem och möts av ett vräkningsbesked. Men utmaningar som SNAP Challenge kan fungera som en katalysator som driver människor att fördjupa sin syn på problemet och göra något åt det”, skriver Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.