Kärlekslåsen i Paris togs ned för mer än ett år sedan. Foto: Thibault Camus / TT

Paris auktionerar ut kärlekslås – pengarna går till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kärlekslåsen plockades ned i Paris för mer än ett år sedan, men förstördes aldrig. I vår kommer låsen auktioneras ut och vinsten kommer att gå till flyktingar.

Traditionen att sätta ett hänglås på en av Paris broar och kasta bort nyckeln, som en symbol för äkta kärlek, stoppades för mer än ett år sedan. Detta efter att stadens statsråd ansåg det vara osäkert – tyngden av låsen riskerade att få broarna att kollapsa.  

Låsen plockades ned, men förstördes inte. Staden ville inte slänga kärlekssouvenirerna, istället kom de på ett sätt att hålla kärleken vid liv. Hänglåsen ska i vår auktioneras ut och intäkterna kommer att gå till att hjälpa flyktingar i landet.  

”En auktion för hänglåsen, vars vinster ska doneras till åtgärder till förmån för flyktingar”, tillkännagav Bruno Julliard, som sitter i kommunfullmäktige i Paris, på Twitter i slutet av november. 

Förväntas stor vinst

Den romantiska traditionen har används mycket i populärkultur och fenomenet finns även att hitta på broar i övriga Europa. Låsen går även att se i Sverige, men inte i samma utsträckning som i Paris där den populära bron Ponts des Arts ensam höll över 700.000 lås vid ett tillfälle.

På grund av den stora kvantiteten kärlekslås som Paris har tagit ned över åren förväntar sig statsrådet att samla in upp till 100.000 euro, vilket är nästan en miljon i svenska kronor.

Kärleken dör inte

Gruppen ”No Love Locks” grundades i januari 2014 med syftet att uppmärksamma allmänheten på de skador som kärlekslåsen hade på Paris broar. Gruppen har öppet visat sitt stöd för Bruno Julliards plan på Twitter: 

”Pont des Arts kärlekslås kommer att säljas till förmån för flyktingar i Paris. Det är ett ORDENTLIGT yttrande för kärleken.” 

Låsen må vara nedtagna och broarna har fått glasskivor istället för räcken för att förhindra fler lås, men kärlekens manifestation i låsen lever kvar. Och i vår kan romantiker köpa låsen som har blivit både en symbol för kärlek och en historisk del av Paris. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.