Stora demonstrationer pågår både för och emot Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye. Foto: TT

Tusentals demonstrerar i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Stora demonstrationer både för och emot Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye äger idag rum i landets huvudstad Seoul. Omkring 20.000 poliser har kallats in i beredskap sedan fredagens våldsamheter då två människor dödades.

Omkring 10.000 demonstranter med tända ljus och flaggor i händerna ockuperade idag en boulevard i centrala Seoul för att fira att förre presidenten Park Geun-Hye tvingats bort från makten, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Ljusen har vunnit! Arrestera Park Geun-Hye! skanderade massan.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Parks kritiker kräver att hon grips, efter beslutet om att hon måste avgå som en följd av en korruptionsskandal. Eftersom hon i och med detta har förlorat sin åtalsimmunitet kan det mycket väl bli så också.

– Vi kräver att Park Geun-Hye grips, och att tillförordnade presidenten Hwang Kyo-Ahn avgår, säger Choi In-Sook, talesperson för motståndarna.

TV: Presidenten på 45 sekunder

”Politisk avrättning”

Samtidigt hade hade motdemonstranter, supportrar till Park, samlats i en park längre bort. Människor iklädda röda mössor och militäruniformer med röda fanor i händerna lovade att stå emot domstolens beslut, vad de refererar till som en ”politisk avrättning”.

Park själv uppehåller sig fortfarande presidentpalatset, Blå huset, en plats hon vägrar lämna.

Hwang Kyo-Ahn blev tillförordnad president

Premiärminister Hwang Kyo-Ahn blev tillförordnad president när parlamentet röstade för riksrätt mot president Park Geun-Hye i december. Han styr landet fram till det extrainsatta val som efter riksrättsprocessen måste hållas senast den 9 maj.

Park Geun-Hye har inte hörts av offentligt sedan konstitutionsdomstolens besked om att hon är avsatt i fredags. Enligt sydkoreanska tidningar har hon isolerat sig i presidentpalatset.

– Presidenten blev uppenbarligen chockad av domslutet, säger en anonym medarbetare till tidningen Chosun Ilbo.

Demonstrationer utbröt omedelbart efter domslutet

Tanken är att hon ska flytta till sin privata bostad i det välmående området Gangnam i Seoul. Dit säger sig polisen ha skickat 200 man för att upprätthålla säkerheten.

Demonstrationer utbröt omedelbart efter domslutet i fredags, och väntas fortsätta i helgen. Gatutumultet har hittills krävt tre liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Mer i ämnet