Foto: TT

Sydkorea: Åtal väckt mot korruptionsanklagad expresident

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har väckt åtal mot Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hon riskerar livstids fängelse om hon fälls.

I dag åtalades Sydkoreas korruptionsanklagade expresident Park Geun-Hye. Hon är bland annat misstänkt för omfattande korruption och maktmissbruk, och enligt åklagare kommer fallet att avgöras i domstol.

Bunden och förödmjukad

Rättegången, som väntas pågå i upp till sex månader, inleds sannolikt någon av de närmaste veckorna. Den lär bli mycket förödmjukande för Park Geun-Hye, som kommer tvingas framträda i handbojor och bunden med rep.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Efter massiva folkliga protester ställdes Park Geun-Hye förra året inför riksrätt och fälldes. Hon tvingades avgå och greps i mars, misstänkt för att vara djupt insyltad i den korruptions- och utpressningsskandal som skakat landet och har förgreningar högt upp i näringslivet.

Hon sitter för närvarande frihetsberövad på en anstalt utanför huvudstaden Seoul.

TV: Presidenten på 45 sekunder

Befinner rätten den 65-åriga expresidenten skyldig riskerar hon fängelse på mellan 10 år och livstid. Själv har expresidenten förnekat alla brottsanklagelser.

Vissa konservativa krafter i landet stödjer fortfarande Park Geun-Hye och vill att hon ska benådas, medan hon är djupt och innerligt hatad i de bredare folklagren. Den 9 maj hålls ett extrainsatt val för att utse hennes efterträdare.

Näringslivshöjdare inblandade

I dag åtalades även Shin Dong-bin, ordförande i företagskonglomeratet Lotte, som bland annat äger ett stort antal hotell, butikskedjor och fabriker i Sydkorea. Misstankarna gäller mutor som han ska ha betalat ut till presidenten och hennes närstående.

Tidigare har även Samsungs chef Jay Y. Lee gripits misstänkt för mutbrott.

Fakta: Mutskandalen i Sydkorea

  • Presidenten Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum för skandalen.
  • Choi Soon-Sil anklagas för att ha använt sina band till presidenten för att tvinga företag att donera hundratals miljoner kronor till stiftelser där hon har kunnat ta ut pengar.
  • Elektronikjätten Samsung var den största bidragsgivaren. Donationer ska ha gjorts för att få regeringens stöd.
  • Park har kallat beskyllningarna för ”påhitt och lögner”, men bett om ursäkt upprepade gånger.
  • Efter massiva gatuprotester röstade parlamentet i Seoul i början av december för att ställa presidenten inför riksrätt.
  • Park har anklagats av folket för att ingå i en sekt med Choi, vars far var en kvasireligiös ledare som dessutom var nära vän till Parks far, Sydkoreas tidigare diktator.
  • General Park Chung-Hee tog makten i en kupp 1961 och styrde landet i 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Mer i ämnet