Foto: TT

Plundring hotar berömt tempel i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Delar av det berömda tempelkomplexet Swayambunath har reducerats till spillror efter jordskalvet i Nepal. Nu hotas det av plundrare eller desperata buddhister som vill åt bitar av statyetter för att få lite tur i efterdyningarna av katastrofen.

Tempelvakten Pannakaji har slutat att sova om nätterna. I stället vaktar han templet, beläget uppe på en kulle i Katmandu och känt för sina Buddha-ögon som blickar ut över huvudstaden och Katmandudalen.

– Jag vill hindra människor att stjäla statyerna, säger han och påpekar att hans släkt verkat som präster där i 1 600 år.

Jordbävning i Nepal

I tårar över förödelsen

FN-organet Unesco har skickat en expertgrupp för att utvärdera skadorna och skydda platsen, som hyser ett av de äldsta och heligaste monumenten i Nepal. Arkeologen och konsthistorikern David Andolfatto, som ingår i delegationen, säger att han grät när han såg förödelsen. Enligt honom har 70 procent av platsen förstörts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet