Hastighetsbegränsningen låg på 50 kilometer i timmen Foto: TT

Polisen delade ut fortkörningsböter för fyra miljoner – på bara fem timmar

Uppdaterad
Publicerad

1635 fortkörningsböter på fem timmar – smått otroliga fem och en halv bot i minuten. Det var resultatet av danska polisens sökning efter fartsyndare på en motorväg i riktning Köpenhamn på onsdagsmorgonen. – Det är fullständigt sinnessjukt, säger polisen Kim Sørensen.

Klockan 09:27 satt danska polisen med en fotovagn på Helsingörmotorvägen mellan Sandbjerg och Vedbæk, i riktning Köpenhamn. Danska polisen använder just fotovagnar som registrerar hastigheten hos passerande bilar och skickar ut boten, i stället för att aktivt följa efter bilarna och utdela boten personligen.

402 bilister på en timme

På bara en timme hade polisen registrerat 402 fortkörare som körde minst nio kilometer för snabbt. Det fortsatte i samma höga takt, och efter fem timmar hade polisen registrerat 1635 bilister som körde för snabbt. Fem och en halv fortkörningsbot i minuten delades ut.

Av dessa kommer två att helt förlora sitt körkort, 190 tvingas ta ett uppkörningstest, medan ytterligare 209 personer får en fortkörningsnotering i sitt körkort.

”Har aldrig sett något liknande”

– Det är fullständigt sinnessjukt. Jag har varit polis i många år men har aldrig varit i närheten av något liknande. Vi är inte här för att tjäna en massa pengar, utan för att rädda liv, säger Kim Sørensen till Frederiksborg Amts Avis.

Minimiboten 2500 kronor

Anledningen till operationen var att ett större vägarbete i området hade gjort att fastighetsbegränsningen hade sänkts till 50 kilometer i timmen. I samband med vägarbete fördubblas bötestaxan, med ett extra offertillägg på 500 kronor ovanpå detta. Således blir minimiboten för fortkörning vid dessa tillfällen 2500 kronor.

– Jag har ingen förnuftig förklaring varför så många kör så snabbt. Det är hänsynslöst och farligt för dem som arbetar på vägen, säger Per Lundbæk Nielsen, på Nordsjællands Politis trafikavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.