Polisen i El Cajon presenterade under fredagen videomaterial som på bild fångat händelsen där en 38-årige man skjuts till döds Foto: TT/David McNew/Getty Images/AFP

Polisen släpper bilder från dödsskjutning i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter har nu släppt den video som visar händelseförloppet när en svart obeväpnad man sköts till döds av polisen i San Diego-förorten El Cajon, Kalifornien. Mannen tog upp en e-cigarett ur fickan, då svarade polisen med att öppna eld, visar videosekvenserna som presenterades under fredagen.

Det var efter flera dagar av stundtals våldsamma demonstrantioner, med krossade bilrutor och kastade glasflaskor mot polisen, som polisen under fredagen beslutade att släppa videomaterialet. Polischefen i El Cajon säger att man bekymrar sig för säkerheten i området i samband med demonstrationerna och därför nu presenterar bilderna, skriver nyhetsbyrån AP.

Anhöriga till dödsoffret, en 38-årig svart man, har tidigare uppmanat till demonstrationer med krav på polisen att presentera det videomaterial som finns för att bringa klarhet i vad som hände i tisdags kväll.

Flera sekvenser visar händelseförloppet

När polisen så gick ut med videomaterialet var från två olika kameror.

Dels kommer bilderna från en mobilkamera tillhörande en anställd vid en mexikansk restaurang som ligger precis intill där 38-åringen sköts till döds, dels från en övervakningskamera som filmade händelsen från en snarlik vinkel, skriver AP.

Övervakningsbilderna visar bland annat hur en polisman, med draget vapen, närmar sig den 38-årige mannen på gatan. 38-åringen rör sig då först något åt sidan, backar mot en vit  pick-up-bil. I samma sekund som 38-åringen i det läget lyfter sina händer, i en position som polisen beskrivit som sådan man intar för att skjuta, väljer polismannen att avlossa sitt vapen.

Bilderna visar hur en andra polisman, i just detta skede, skjuter med sin elpistol.

Plockade upp föremål ur fickan

Polisen har sagt att bakgrunden till varför man öppnade eld var för att 38-åringen inte lytt en order om att ta bort handen från byxfickan.

De ska dessutom ha uppfattat att mannen tagit upp ett föremål, något som fick polismannen att avlossa skotten. Föremålet i fråga har visat sig vara en e-cigarett.

Känslosam mamma

38-åringens mamma sade under en känslosam presskonferens att hennes son hade ett mentalt sammanbrott när han konfronterades av polisen och att de skulle ha hjälpt honom i stället för att snabbt öppna eld.

Polis och åklagare sade under en presskonferens att utredningen kring dödsskjutningen fortfarande pågår och att det ännu är oklart om de inblandade poliserna kommer att ställas till svars för det inträffade. Poliserna är tillsvidare avstängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.