Den efterspanande imamen tros ha omkommit när ett hus exploderade i Alcanar dagen före terrordåden Foto: HEino Kalis / Reuters / TT

Polisen: Imamen död i explosion

Uppdaterad
Publicerad

Den imam som misstänks ha bidragit till radikaliseringen av attentatsmännen i Barcelona är död, bekräftar nu polisen i Katalonien, enligt nyhetsbyrån AFP. Han dog i samband med explosionen i ett hus Alcanar.

Mannen har varit efterlyst av polisen sedan man misstänkt att han haft starka kopplingar till terrorattacken på det populära turiststråket La Rambla under torsdagen. Imamen har arbetat i en moské i Ripoll men varit försvunnen sedan i juni.

LÄS MER: Imam förekom i polisutredning av Madrid-dåden

Terrordådet i Barcelona

Till en början hänvisade katalansk polis till ”starka bevis” på att imamen dödats när ett hus exploderade i spanska staden Alcanar under onsdagen förra veckan – nu bekräftar polisen hans död.

Polisen hittade över 120 gasbehållare i huset i Alcanar. Utredarna arbetar efter hypotesen att gärningsmännen förberedde sprängämnen för en eller flera attacker i Barcelona, men att explosionen fick gärningsmännen att byta metod och använda en skåpbil för att köra in i folkmassan på gågatan La Rambla.

LÄS MER: Bekräftat: 22-åringen körde skåpbilen

Imamen förekom redan i utredningen av terrordåden i Madrid 2004. Dokumentation med imamens namn ska ha hittats hemma hos en av de huvudmisstänkta för dåden. Han har den senaste tiden arbetat i en moské i Ripoll, staden som flera av gärningsmännen kom ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet