En man ber i moskén i Ripoll, där den misstänkte imamen var verksam. Arkivbild. Foto: AP/TT

Imamen förekom i polisutredning av Madrid-dåden

Uppdaterad
Publicerad

Den imam som misstänks ha bidragit till att radikalisera de unga män som genomförde terrordåden i Barcelona och Cambrils förekom i en utredning av terrordåden i Madrid 2004. Detta enligt spanska media.

De flesta av de misstänkta attentatsmännen i veckans terrordåd i Spanien härstammade från, och bodde i, den lilla staden Ripoll i nordöstra Spanien.

En marockansk imam, som arbetat i en moské i Ripoll men varit försvunnen sedan i juni, misstänks ha bidragit till radikaliseringen av terroristerna. Polisen misstänker att han kan ha dött i en explosion i ett hus i staden Alcanar under onsdagen.

LÄS MER: Polisen misstänker: Försvunnen imam radikaliserade gärningsmännen

Dokumentation hittades hos huvudmisstänkt

Spanska El Periódico uppger nu att imamens namn förekommit i polisutredningar redan efter bombdåden i Madrid den 11 mars 2004.

Dokumentation med imamens namn ska ha hittats hemma hos en av de huvudmisstänkta för dåden, Mohamed Mrabet Fhasi, som fälldes – och senare frikändes – för rekrytering av terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.