Gator spärrades av under en större polisinsats i Bryssels centrala delar på söndagkvällen. Foto: TT

Totalt 21 gripna i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats i Bryssel stängde under söndag kväll av ett område runt torget Grand Place. Andra polisinsatser pågick samtidigt runtom i den belgiska huvudstaden och flera personer greps under kvällen. Bryssel höjde i lördags sin säkerhetsnivå till den högsta i jakten på misstänkta terrorister.

Sedan i går kväll har belgisk polis gripit totalt 21 personer efter insatser i Bryssel och tre i andra städer. Polisen söker efter flera personer misstänkta för att planera ett terrordåd i huvudstaden.

Arbetet är inte över, betonar Belgiens inrikesminister Jan Jambon i belgisk tv på måndagen.

Terrordåden i Paris

– Vi går vidare, vi fortsätter under de timmar och dagar som går. Jag kan inte ge några detaljer om utredningen och inte heller om i vilket område vi söker Salah Abdeslam, säger ministern.

Uppmanades att inte twittra

Insatsen kring turisttäta Grand Place inleddes runt 20-tiden när polisen spärrade av gator kring torget med bland annat ledbussar. Helikoptrar flög över staden och restauranggäster blev tillsagda att avsluta sina måltider och invänta besked att de kan lämna lokalerna.

Hotellgäster uppmanades att stanna inne och människor i byggnaderna runt omkring att hålla sig borta från fönster. Runt Grand Place finns många populära hotell, konserthus, regionalparlamentet och turistattraktioner som Mannekin Pis.

Vittnen till insatsen på Grand Place beskrev situationen som lugn. Polisen ville i ett första skede inte kommentera vad som hade hänt och uppmanade vittnen och media att inte twittra om händelsen.

Flera gripna

Runt klockan 22.30 hade polisavspärrningarna vid Grand Place hävts, enligt SVT Nyheters utsända i Bryssel. Samtidigt pågick flera andra insatser i Bryssel och andra belgiska städer. Samtliga var avslutade klockan 23.

Åklagaren Eric Van Der Sypt berättade under en presskonferens natten till måndag att 22 husrannsakningar hade gjorts och att 16 personer var gripna. Salah Abdeslam som jagas för inblandning i terrordåden i Paris var inte en av dem.

En av de gripna skadades när han försökte fly från polisen. En domare kommer på måndag fatta ett beslut om personerna ska fortsätta vara frihetsberövade. Varken vapen eller sprängämnen hade hittats under sökningarna, berättade åklagaren.

Terrorberedskap på maxnivå

Bryssel höjde i lördags sin terrorberedskap till högsta nivå och på söndagen meddelade premiärministern Charles Michel att det skulle förbli så tills vidare.

– Vi är rädda för ett attentat likt det i Paris, med flera individer som attackerar flera platser samtidigt, sa premiärministern under en presskonferens. 

Stadens skolor och tunnelbana ska vara stängda även under måndagen. Shoppingcentrum, folktäta gator och kollektivtrafiken kunde alla vara potentiella mål för ett terrordåd, sa Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet