Räddningspersonal i byn Zalezlice, Tjeckien. Foto: SVT

”Gator har förvandlats till kanaler”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utsända har fått följa med räddningspersonal i båtar.

–Vi befinner oss i byn Zalezlice cirka två mil norr om Prag, säger SVT:s korrespondent Christian Catomeris. Byn är helt isolerad av vatten och de flesta människor har evakuerats till skolor lite längre bort härifrån.

Vill inte överge sina husdjur

SVT:s team har stött på flera personer som inte velat lämna sina hem på grund av att de inte vill överge sina husdjur.

Översvämningar i Europa

–Vi träffade på en gammal dam och hennes man som var handikappad och hon fick inte med sig sin hund, och var förtvivlad. Hunden ville inte gå på båten men hon var själv till slut tvungen att fly vattenmassorna. Hon stod här och visste inte vart hon skulle ta vägen.

Gator blir kanaler

I byn Zalezlice har gator och vägar förvandlats till regelrätta kanaler där man bara kan ta sig fram med båt. Åkrar och fält runtomkring står helt under vatten.

-Det är en spökaktig känsla med tomma gårdar och vatten som når halvvägs upp i husen, säger Christian Catomeris. Vi stötte på ytterligare en man som vägrade lämna sitt hus, och när vi frågade varför så pekade han på sin hund.

Tusentals evakuerade

Enligt de senaste uppgifterna från myndighetshåll har åtta personer avlidit till följd av översvämningarna, och många tusen har evakuerats från sina hem. Men staden Prag och många andra områden har klarat sig betydligt bättre än vid den förra stora översvämningen år 2002, tack vare fördämningar som byggts som förberedelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Europa

Mer i ämnet