Den saudiske prinsen och mångmiljardären Alwaleed vill bygga världens högsta skyskrapa, Kingdom Tower. Foto: AFP/TT/SVT

Prinsen som vill bygga världens högsta hus

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske prinsen Alwaleed är en av världens rikaste personer. Bland hans många projekt finns byggandet av världens högsta skyskrapa.

Alwaleed äger bland annat delar av affärsbanken Citigroup och Rupert Murdochs mediebolag News Corporation och bland hans projekt finns att bygga en skyskrapa som är högst i världen.

Agendas Eva Elmsäter fick en intervju med Alwaleed (fullständigt namn Alwaleed Bin Talal Bin Abulaziz Al Saud) när han tidigare i veckan besökte Stockholm för att möta bland andra kung Carl Gustaf och affärsmannen Marcus Wallenberg.

I intervjun pratar han om varför Saudiarabien stödjer de USA-ledda anfallen mot terrorgruppen IS. Se hela intervjun här.

På Youtube finns det gott om klipp som visar Alwaleeds luxuösa livsstil men också till exempel hur han åker ut i öknen och samlar in ”önskelistor” från medborgare som behöver pengar.

Hans eget bolag Kingdom Holding Company investerar bland annat i fastighetsbranschen, medieföretag, hotell och petrokemi.

Dispyt med Forbes

Enligt forbes.com är hans förmögenhet i dagsläget drygt 21 miljarder dollar vilket placerar honom på plats 34 bland världens rikaste personer.

Själv har han dock hävdat att han är rikare än så och har i flera års tid protesterat och hävdat att Forbes underskattat hans förmögenhet.

För fem år sedan bjöd han in Kerry Dolan från Forbes för att visa att hans rikedomar är så stora som han själv uppger.

Här fick hon med egna ögon se bland annat hans stora palats i Riyadh – enligt artikeln har det 420 rum – och hans juvelsamling.

Alwaleed äger eller deläger flera lyxhotell som George V i Paris, Savoy i London och the Plaza i New York. Tillsammans med Bill Gates äger han största delen av The Four Seasons Hotels and Resorts Company.

Bygger högre än Burj Khalifa

I Saudiarabien är han en av de största markägarna och driver flera stora byggprojekt där, bland annat skyskrapan Kingdom Tower Jeddah, som med en höjd på över en kilometer planeras bli världens högsta byggnad, alltså högre än den nuvarande högsta byggnaden Burj Khalifa i Dubai.

Skyskrapan ska bli det framträdande landmärket i Kingdom City, ett byggnadsprojekt som startats av prinsens bolag Kingdom Holding Company och som ska innehålla såväl bostäder som hotell och kontor.

Alwaleed, som är 59 år, är gift för fjärde gången och har två vuxna barn från sitt första äktenskap. Han är sonson till Abdulaziz, grundare av Saudiarabien och rikets förste kung och brorson till dess nuvarande kung Abdullah.

Han har tidigare gärna visat upp sina rikedomar för omvärlden. Utöver palatset i Riyadh har han också bland annat ett ca 60 hektar stort ”lantställe”, Kingdom Resort i Riyadh, med flera sjöar och trädgårdar och ett zoo. Han äger en lyxjakt och flera privata flygplan, bland dem en Boeing 747.

Lyxjakt i James Bond-film

Lyxjakten, Kingdom 5KR, var när den byggdes en av de allra största i världen men har nu halkat ner till 54:e plats enligt Wikipedia.

Alwaleed köpte den av Donald Trump 1991 och döpte om den från Trump Princess till Kingdom 5KR efter namnet på sitt investmentbolag Kingdom Company, sitt turnummer (5) och initialerna i sina barns namn (Khaled och Reem).

Lyxjakten är också känd från bio: I James Bond-filmen Never Say Never Again var den flytande hem åt filmens skurk, Maximillian Largo.

Bitte Hammargren, journalist och Mellanösternkännare som medverkar i kvällens Agenda,  har just kommit ut med boken ”Gulfen – en framtida krutdurk”. Där står det om Alwaleed att han är en av de reforminriktade medlemmarna av den saudiska kungafamiljen och att han är mer intresserad av affärer än politisk makt.

Är för kvinnans rättigheter

Enligt prinsens webbsajt har han en stark tro på Koranens stöd för fred och tolerans och att alla religiösa trosinriktningar ska respekteras lika mycket. Där står också att ”Prinsen är upprörd över våldsamheterna från en extrem minoritet som med så mycket hat har förmörkat Koranens värdighet och lära om fred”.

Han beskriver sig som ”religiöst konservativ men med ett liberalt synsätt på de sociala och kulturella sidorna av islam”. Han beskriver sig även som en ”stark anhängare av kvinnans rättigheter”. Han har många kvinnor bland sina anställda.

Alwaleed intervjuas i Agenda 12 oktober kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.