Alwaleed, saudisk prins och en av världens rikaste personer, intervjuas i Agenda om varför Saudiarabien gått med i den USA-ledda koalitionen mot terrororganisationen IS. Foto: SVT

”Världen måste stå enig i att utrota IS”

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske prinsen och mångmiljardären Alwaleed bin Talal förklarar i en SVT-intervju varför det var självklart för Saudiarabien att stödja de USA-ledda anfallen mot IS.

– Det är väldigt viktigt att stå enade i kampen för att utrota den här terrorns farsot som sprider sig över hela världen och som strider mot sann islam, säger prinsen, som nyligen besökte Sverige och som är en av världens rikaste personer.

Rika saudier har donerat pengar till grupper som har blivit mer och mer radikaliserade. Görs det något för att stoppa det?

Agenda

– Ja absolut. Det här sker inte bara i Saudiarabien utan i många arabiska länder. Många människor i andra islamiska länder har också bidragit med pengar till de här terrorgrupperna. I Saudiarabien har vi nu infört mycket strikta regler för att försöka sätta stopp för all finansiering av extremistgrupper, säger Alaweed.

”Insamlingar har stoppats”

– Tidigare kunde till exempel moskéerna i Saudiarabien starta insamlingar till vilken organisation som helst. Det har stoppats helt. Överföring av pengar från saudiska banker till okända mottagare utomlands är förbjuden. Många strikta regler har införts för att strypa finansieringen av terroristgrupper.

Kan man göra mer för att förmå era lärda och religiösa ledare att tydligare skilja mellan radikala islamister och de mer moderata för att ge ett kraftfullt budskap till unga som vill åka iväg och strida?

– Absolut. I Saudiarabien har vi en del präster, en del religiösa personer som är väldigt extrema. Men de håller på att rensas ut från moskéerna, de får inte predika där, de tas bort från systemet. Extremisterna stängs ute till förmån för mer moderata shejker eller imamer, som befinner sig i det saudiska politiska systemets mittfåra.

”Vi erkänner problemet”

– Problemet erkänns, vi förnekar det inte. Om vi gjorde det vore vi illa ute. Det politiska systemet och rättssystemet samverkar för att tackla problemet utan omsvep.

Mycket oljepengar har gått till att bygga moskéer i olika länder. Många påstår att det här är ett sätt att exportera extrema åsikter. Alla moskéer har inte hållit på med det här, men det har hänt på ganska många ställen. Vad kan göras åt det?

– I en del moskéer finns det mycket extremistiska åsikter. Men inte i majoriteten av dem! Det är en farsot vi måste få bukt med i Saudiarabien, men hela världen måste stå enad för att vi ska lösgöra oss från dessa tankesätt och denna extremistiska mentalitet där islam förvandlas till en religion för terrorister som gör det lätt att begå massakrer. Det här är inte islam. Vi måste ta itu med det med full kraft för att förändra världens uppfattning om den här delen av islam som har kidnappats av ett litet antal människor!

Om inget görs för att stoppa dem – vad tror du händer?

– Det är helt uteslutet att vi inte skulle kunna utplåna IS. Vi måste besegra dem, oavsett hur stora politiska, militära och ekonomiska resurser som krävs för att utplåna denna farsot som kallas IS.

Intervju i Agenda söndagen den 12 oktober kl 21.15 i SVT2. I studion Bitte Hammargren, journalist och författare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet