Problem för USA strategi i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA:s strategi för att bekämpa IS i Syrien möter problem.

Planen var att utbilda omkring 5.400 moderata rebeller i att bekämpa den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien. Men hittills har USA bara tränat 60, enligt försvarsminister Ashton Carter som medger att det är långt under det antal man siktat på.

Rebellerna som tränats har godkänts för deltagande i ett program som är en central del av Washingtons strategi i kampen mot IS. Men enligt Carter finns svårigheter med prövningen av lämpliga kandidater.

Syrienkriget

– Vi vet att det här programmet är viktigt. Vi behöver en partner på plats i Syrien för att förvissa oss om ett bestående nederlag för IS, säger Carter.

Omkring 500 miljoner dollar har anslagits för utbildningsinsatsen. Att så få rebeller tränats kommer förmodligen att leda till ytterligare kritik mot Obama-administrationens militära strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet