I veckan höll skolorna stängt efter att extremister attackerat säkerhetsstyrkorna med raketgevär och kulsprutor. Foto: SVT/Stina Blomgren

Protester mot murbygge i Libanon

Publicerad

 I Libanon har bygget av en betongmur runt ett palestinskt flyktingläger väckt stora protester. Från murens vakttorn är det fri insyn in i Naimat Tahas sovrum.

Ain al-Hilweh i södra Libanon är landets största palestinska flyktingläger. Här bor fler än 100.000 människor på mindre än en kvadratkilometer. Lägret liknar mest en tätt befolkad stad där kulhålen i fasaderna vittnar om det spända läget.

Mur nära huset

Naimat Taha visar vägen från hallen in i sitt sovrum, och berättar om dagen för någon vecka sedan då hon upptäckte att muren börjat byggas helt nära hennes hus.

 – Det som chockade mig var vakttornet. Soldaterna som sitter där ser rakt in i mitt sovrum, till  och med in i badrummet. Om vi pratar med varandra så hör de oss, säger hon.

Stoppades efter protester

Bygget av muren och vakttornen har orsakat en storm på sociala medier. Efter omfattande protester har bygget nu stoppats och de palestinska myndigheter som har ansvar för säkerheten i Ain al-Hilweh har fått en tidsfrist för att lägga fram ett alternativ till en mur för att förbättra säkerheten.

Helt nära Naimat Tahas hem reser sig den påbörjade betongmuren nära två meter hög.

– Alla som bor här blev väldigt upprörda. Vi står på det libanesiska folkets och den libanesiska arméns sida, men vi tror inte att en mur kommer att göra någon skillnad för säkerheten, säger Naimats man Awad Uthman. Liksom sin fru är han född i lägret som har funnits i nära 70 år.

Extremister och våld

På senare tid har Ain al-Hilweh blivit en tillflyktsort för extremister och kriminella. Med jämna mellanrum flammar våldet upp när extremister går till attack mot palestinierna som de anklagar för att samarbeta med libanesiska myndigheter.

Dagen innan vi kommer hit har två säkerhetsvakter skottskadats, och bara någon timme efter att vi lämnar lägret utbryter nya eldstrider när extremister attackerar palestinska säkerhetsstyrkor med raketgevär och kulsprutor. 

Striderna pågick fram till klockan sex morgonen och lägrets skolor hölls stängda under dagen.

Vill stärka kontrollen

Enligt en överenskommelse går inte den libanesiska armén in i de palestinska flyktinglägren, utan låter palestinierna själva hantera säkerheten. Men den libanesiska armén har länge sagt att man vill stärka kontrollen över vilka som går in och ut i Ain al-Hilweh.

Enligt libanesiska medier rekryterar terrorgrupper som den Islamiska staten och al-Qaida medlemmar i lägret.

”En kollektiv bestraffning”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har kritiserat den påbörjade muren. 

– En mur kan ses som en kollektiv bestraffning mot lägrets invånare och den ökar bara stigmatiseringen av palestinska flyktingar, säger Lama Fakih på Human Rights Watch.

Naimat Taha tittar ut genom sitt fönster och säger att hon hoppas att muren inte kommer att färdigställas.

 – Det måste finnas en annan lösning. Det är sant att det finns efterlysta personer här i Ain al-l-Hilweh, men det är vi andra som får lida för dem, säger hon.

Fakta: Flyktinglägren i Libanon

I samband med staten Israels bildande 1948 och de krig som följde flydde hundratusentals palestinier till Libanon.  

Fler än 450 000 palestinier lever i dag i tolv flyktingläger i landet. Ain al-Hilweh är det största lägret och ligger nära staden Sidon i söder,  

Palestinska flyktingar i Libanon kan inte ta banklån eller äga bostäder utanför flyktinglägren och de är förbjudna att arbeta inom en rad av yrken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.