Räddningsarbetare söker efter överlevande vid en skola för yngre barn i Mexico City. Foto: TT

12-årig flicka söks i rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetet pågår fortfarande vid den kollapsade grundskolan i Mexico City. Räddningsarbetare i Mexico city för en desperat kamp mot tiden i jakt på en 12-årig flicka som sitter fast under en skola.

Risken för ras gör att tiden börjar ta slut.

– Vi vet fortfarande inte hur vi ska få ut henne, säger amiral José Luis Vergara, till Televisa.

Det var redan i onsdags morse, lokal tid, som räddningsarbetare såg den 12-åriga flickans hand sticka ut genom resterna av den kollapsade skolan Enrique Rebsamen. Enligt kanalen Televisa vickade flickan på fingrarna när räddningsarbetarna frågade om hon var vid liv.

Femton timmar in i räddningsoperationen kunde räddningsarbetarna fortfarande inte avgöra exakt var i massorna som hon fanns.

Jordbävning i Mexiko

– Det finns en levande flicka därinne. Men vi vet fortfarande inte hur vi ska få ut henne, säger amiral José Luis Vergara, till Televisa.

Bad om tystnad

Gång efter annan bad insatsledarna om total tystnad från åskådare för att bättre kunna höra eventuella rop på hjälp. Värmekameror har indikerat att ytterligare två personer finns vid liv under massorna, rapporterar CNN.

Precis som på många andra rasplatser i staden har räddningsarbetare inte vågat använda tunga maskiner för att rensa upp i massorna, på grund av risken för att krossa eventuella överlevare.

Risken för ytterligare ras gör att jakten beskrivs som ett ”lopp mot tiden”.

Även internationella räddningsteam från El Salvador och Panama har anlänt till Mexiko för att hjälpa till. Flera andra latinamerikanska länder, samt USA, Spanien, Japan och Israel har erbjudit sin hjälp.

Elva barn har räddats

Över 20 elever mellan sju och tretton år och fem vuxna har konstaterats döda efter att skolbyggnaden rasade. Flera barn saknas fortfarande, men elva barn och minst en lärare har räddats från skolan.

Räddningsarbetare berättar att familjer får Whatsapp-meddelanden där deras familjemedlemmar, instängda under raserade hus, ber om hjälp.

Antalet döda efter jordbävningen har stigit till 237, medan omkring 1 900 personer uppges skadade.

Många invånare sover ännu på gatan, eftersom de inte vågar återvända till sina hem, som i många fall har skador från skalvet.

LÄS MER: Kraftig jordbävning skakade Mexiko

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Mexiko

Mer i ämnet