Rök stiger mot himlen efter en amerikansk flygattack mot IS i Irak den 19 juli 2015. Foto: TT

Rapport: Amerikanska flyganfall har dödat hundratals civila

Publicerad

Flera hundra civila människor i Irak och Syrien har dödats av USA-ledda flyganfall mot Islamiska staten. Det hävdar en ideell organisation som bevakar striden mot IS.

Den 8 augusti 2014 inledde en koalition med USA i spetsen en serie flyganfall mot terrorgruppen IS. Men enligt organisationen Airwars är det inte bara terrorister som har dödats.

Det senaste året ska mellan 489 och 1.247 civila personer ha dött av flyganfallen. På sin webbplats redogör Airwars för alla registrerade dödsfall. Den senaste händelsen inträffade den 31 juli i Ar Ruthbah i Irak, där upp till 40 civila ska ha mist livet.

Inga kommentarer

Den USA-ledda koalitionen har inte kommenterat uppgifterna som publicerades under måndagen. Hittills har den endast erkänt två civila dödsfall till följd av anfallen.

Airwars bevakar även andra aspekter av den militära insatsen mot Islamiska staten. Enligt uppgift ska 16.931 missiler och bomber ha använts mot IS i Irak och Syrien – 15.000 IS-krigare ska ha dött.

Enligt nyhetsbyrån AP utreder USA just nu minst fyra flyganfall där civila ska ha dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.