Rekordpublik såg Trumps och Clintons duell

Uppdaterad
Publicerad

80,9 miljoner tittare såg debatten mellan presidentkandidaterna på natten mot tisdagen svensk tid. Det är den högsta tittarsiffran för en valdebatt i USA någonsin – men ändå lägre än vad många experter förutspått.

Inför debatten hade analytiker förutspått en publik på över 100 miljoner amerikaner – och då bli det program med högst tittning i amerikansk tv-historia.

I topp ligger den årliga finalmatchen i amerikansk fotboll, Superbowl, och finalavsnittet av tv-serien M*A*S*H från 1983 (med hela 125 miljoner tittare).

USA-val 2016

Men dit upp nådde inte Hillary Clinton och Donald Trump.

Slog rekord med 300.000

Däremot visar preliminära siffror från mätföretaget Nielsen, som CNN tagit del av, att nattens duell var den politiska debatt med störst tv-publik. De första siffrorna, där sändningarna från CNN, MSBNBC, Fox News, kabelkanaler och mindre tv-bolag slagits samman, visar att 80,9 miljoner amerikaner såg debatten.

Det tidigare debattrekordet var duellen mellan Jimmy Carter och Ronald Reagan från 1980, en debatt som 80,6 miljoner amerikaner följde.

Gårdagens debatt hade också en intresserad publik – många såg hela den 98 minuter långa debatten från start till slut.

Kommer bli fler

På onsdagen kommer de slutgiltiga tittarsiffrorna, och då kommer man också räkna med alla som såg debatten i barer, på restauranger och via nätet på Twitter, Facebook och i andra sociala medier.

Det är oklart om tittarna i andra länder redan har räknats eller läggs till i de slutgiltiga siffrorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet