Foto: TT

Rekordvarmt alla månader under 2015

Uppdaterad
Publicerad

2015 blev året då varje månad levererade ett nytt värmerekord. Varenda månad under året toppade och blev den varmaste i modern tid.

Det är den amerikanska vädertjänsten National Centers for environmental information (NOAA) som sammanställt statistiken som visar att 2015:s medeltemperatur världen över är varmare än någonsin. Man har jämfört 2015 med de tidigare sex varmaste rekordåren och sett att detta år har varmare medeltemperatur varenda månad.

Det klara värdet för december 2015 är inte färdigt ännu, men hittills har december visat på väldigt höga värden och man väntar att även den månaden kommer att slå rekord.

– Det är oerhört tydligt och alarmerande, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Två huvudorsaker

Varje månad under 2015 ligger mellan 0,8-0,9 grader varmare jämfört med ett framtaget medelvärde för förra århundradet. Ingen månad under de övriga rekordåren har haft en varmare medeltemperatur än drygt 0,7 grader varmare än medelvärdet.

Att 2015 blev ett så varmt år rent globalt har två huvudorsaker, enligt Åsa Rasmussen.

– Den ena förklaringen är El Niño som är extra kraftig i år och det andra är att vi har släppt ut så mycket växthusgaser, säger hon.

Nästa år kan också slå rekord

Väderfenomenet El Niño är ovanligt kraftfull i år och har lett till torka och bränder i Indonesien och Amazonas, och skyfall i Peru och Argentina. El Niño väntas dessutom fortsätta med full styrka en bra bit in på nästa år. Det kan medföra att även 2016 blir rekordvarmt, enligt Meteorologiska världsorganisationen (VM0).

Michel Jarraud, WMO:s generalsekreterare, pekar på att halterna av växthusgaser i atmosfären i år närmat sig en symbolisk gräns, 400 miljondelar (ppm).

Den 7 januari nästa år väntas den slutgiltiga rapporten för hela 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.