Minnescermoni för den 23-åriga kvinna som brutalt våldtogs av flera män för drygt ett år sedan.

Revolver uppkallas efter våldtäktsoffer

Uppdaterad
Publicerad

En nytillverkad revolver i Indien har uppkallats efter den 23-åriga kvinna som brutalt våldtogs av flera män för drygt ett år sedan. Tilltaget har nu skapat skarp kritik i landet.

En ny revolver, kallad Nirbheek, introducerades i förra veckan på den indiska marknaden. Namnet betyder på hindi orädd och har enligt vapentillverkaren inspirerats av Nirbhaya, den 23-åriga kvinna som brutalt misshandlades och våldtogs av flera män på en buss i december 2012, skriver CNN.  Kvinnan dog senare av sina skador och händelsen uppmärksammades stort, både nationellt och internationellt.

Statsdriven vapentillverkare

Att en 32-kalibrig revolver uppkallats efter kvinnan har nu väckt en skarp vrede i landet.

Våldtäkter i Indien

– Nirbhaya var ett offer för våld som orsakades på grund av att sex män ville bevisa sin maskulinitet. Vi måste utmana machokulturen med ickevåld, inte genom att introducera flera våldsvapen, säger Ruchira Gupta, aktivist som jobbar för kvinnors rättigheter i Indien. Men Abdul Hamied, som är chef för den statsdrivna vapentillverkaren, tycker att revolvern passar bra för just kvinnor eftersom den är så lätt. Han menar att revolvern därför är ett värdefullt bidrag till kvinnors säkerhet.

– Det kan användas som en avskräckning. Det finns saker du kan göra för att förhindra de här attackerna. Du kan till exempel hjälpa till att bygga upp kvinnors självförtroende, säger Hamied

”En förödmjukning”

Men Binalakshimi Nepram, grundare av Control arms foundation i Indien, beskriver vapnet som en förödmjukning.

– Hellre än att prioritera säkerheten för kvinnor så introducerar regeringen istället ett dyrt vapen, det är motbjudande, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet