Risk att Kenyatta-åtalet läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Han anklagas för att ha orkestrerat etniskt våld som kostade över tusen människor livet. Trots det kan Kenyas president Uhuru Kenyatta slippa att prövas av Internationella brottmålsdomstolen ICC. Nu inleds förhandlingar i Haag, som har betydelse för hela domstolens framtid.

Rättegången mot presidenten har redan skjutits upp flera gånger – vittnen tros ha hotats och det saknas bevis.

Onsdagens och torsdagens möte, med presidenten på plats, ska handla om att sätta ett rättegångsdatum. Men risken är stor att hela åtalet går om intet.

Den kenyanska regeringen har inte lämnat ut de dokument som chefsåklagaren Fatou Besouda har bett om – och utan dem kan fallet inte drivas vidare, anser åklagarsidan.

– Hon står där, ganska tomhänt, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska afrikainstitutet i Uppsala.

Viktig allierad

Kenyatta har hela tiden viftat bort anklagelserna om att han skulle ha eldat på det etniska våld efter valen i slutet av 2007 som kostade omkring 1.200 människor livet och drev 600.000 personer på flykt.

I mars förra året blev han landets president och sedan dess regerar han tillsammans med vice-president William Ruto – även han anklagad av ICC:s åklagare för liknande våldsbrott efter valen 2007, fast mot den etniska grupp som Kenyatta tillhör.

Hur det går avgörs i slutändan av hur angelägen omvärlden är om att fallet drivs vidare.

– Den verkar inte alls särskilt angelägen skulle jag säga, säger Mark Klamberg, lektor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Han påpekar att Kenya är en viktig allierad i kampen mot islamister på Afrikas horn, inte minst för länder som Storbritannien och USA. Ett möjligt scenario i veckan är att domarna slår fast att Kenya inte samarbetar med domstolen. Därmed för de över frågan till det organ som representerar samtliga ICC-anslutna länder, Assembly of State Parties (ASP).

”Grundskott”

För flera ASP-länder är det lättare om åtalat läggs ner än att det drivs vidare.

– Det här är svagheten i konstruktionen, säger Mark Klamberg.

Han får stöd av Anders Sjögren som säger att om åtalet läggs ner skulle det vara ”ett grundskott” mot hela domstolen.

– Vem kommer att lita på ICC? frågar han retoriskt.

Fakta: Situationer som utreds av ICC

  • Sedan domstolen började arbeta 2002 har den inlett utredningar av misstänkta åtta ”situationer” – samtliga på den afrikanska kontinenten: Kongo-Kinshasa, Uganda, Centralafrikanska republiken, Mali, Darfur/Sudan, Libyen, Elfenbenskusten och Kenya.
  • Anklagelser om misstänkta brott i bland annat Irak, Venezuela, Colombia, Afghanistan och på de palestinska områdena har också lagts fram till domstolen, men har ännu inte inlett utredningar.

Källa: ICC (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.