Brexit kan bli en smutsig skilsmässa

Publicerad
Analys ·

Olika ledare och regeringschefer inom EU sa i dag att de hoppas på en snabb begäran från Storbritannien att lämna EU. Lämna-sidan i London däremot vill dröja med sin begäran om utträde. Det finns en risk för en smutsig skilsmässa där det blir svårt att komma överens om villkoren.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

EU-kommissionens Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets Donald Tusk sa i dag att de beklagar men respekterar majoriteten i den brittiska folkomröstningen.

Önskar snabb begäran

De hoppas i ett uttalande att ”Storbritanniens regering verkställer det brittiska folkets beslut så snabbt som möjligt”. Förseningar förlänger bara oklarheten om en rad frågor, menar de.

Brittisk EU-omröstning

Samtidigt betonar de båda ledarna att olika EU-regler och EU-lagar liksom EU-domstolens beslut fortsätter att gälla inom Storbritannien så länge landet inte lämnat unionen. De undantag David Cameron uppnådde om till exempel EU-migranters sociala förmåner gäller inte längre.

Rädsla för att London obstruerar

Bakom dessa formella påpekanden ligger en rädsla för att en regering i London skulle kunna välja att dröja kvar i utdragna förhandlingar för att nå vissa fördelar och under tiden obstruera och strunta i EU-beslut. Det regeringen i London ogillar om till exempel arbetstids- eller miljöregler och migration skulle man helt enkelt strunta i, och sedan också strunta i att betala eventuella böter som EU-domstolen utdömer för regelbrott. ”Boris Johnson har visat sig rätt burdus och som en tuff förhandlare” säger en EU-källa till SVT.

Lämna-sidan vill vänta

Det kan tyckas motsägelsefull att den segrande lämna-sidan vill vänta med och försena utträdesansökan. Men en ny premiärminister och ny regering behöver tid att lägga upp en förhandlingslinje, och lämna-sidan har under valkampanjen inte gett klara svar på vilken typ av avtal man vill ha med EU framöver.

Dessutom spekuleras det här i Bryssel om att en ny regering i London vill vinna tid för att splittra de övriga 27 medlemsländerna och nå informella uppgörelser med några länders regeringar, för att på så vis nå mer fördelaktiga villkor om framtida villkor. Men övriga länders regeringar har i samtalen de gångna veckorna lovat varandra att hålla ihop och inte ge London-regeringen separata underhandslöften.

Stor handel talar för uppgörelse

Det finns stor handel, många kontakter och stor närhet mellan Storbritannien och övriga EU, och det talar för att när den första yrvakenheten lagt sig så kommer man att försöka nå överenskommelser. Storbritannien är ett viktigt land. Tjänstemän jag talat med betonar också att ”vi vill inte hämnas, vi kan komma överens”.

Men samtidigt finns det också efter folkomröstningskampanjen i Storbritannien en misstänksamhet och misstro från flera inom EU mot lämna-sidans avsikter. Därför betonas i dag i de officiella uttalandena i Bryssel i dag att övriga EU-länder vill ha en snabb anmälan om utträde och en snabb förhandling.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet