Foto: Tashi Sherpa / TT

Risk för trängsel på Mount Everest

Uppdaterad
Publicerad

Trafikstockning väntas på världens högsta berg. Den här säsongen ökar nämligen antalet klättrare som vill pröva lyckan på Mount Everest.

Från mitten på maj kommer omkring 400 personer att inleda sina försök att övervinna bergets 8.848 meter enligt turistdepartementet, rapporterar The Times of India.

Äventyrarna har ofta med sig medhjälpare, som många gånger överstiger antalet bergsklättrare, vilket innebär att omkring 1.000 personer kan vara på väg mot toppen samtidigt. Det skapar köer, vars snigeltempo avbryts om folket längst fram stannar.

– Alla kommer att ha bråttom att nå toppen när vädret klarnar, och det finns ingen däruppe som ordnar turordningen för klättrarna. Det finns en risk för trafikstockning i år, säger Sonam Sherpa som i egenskap av medhjälpare bestigit berget fem gånger, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.