Se när Folke Rydén, som en av få journalister, släpps in i rohingyafolkets läger och får en unik inblick i deras situation. Foto: Folke Rydén/SVT

Rohingyafolket lever sina liv bakom galler

Uppdaterad
Publicerad

Rohingyafolket i Burma anses av FN vara världens mest förföljda minoritet, man pratar om att det är ett folkmord i slowmotion på den muslimska gruppen. I dag hålls val i Burma, men rohingyafolket har ingen rösträtt. För SVT Agendas räkning har Folke Rydén, som en av få västerländska journalister, besökt fångläger där det marginaliserade folket lever.

I Burma lever omkring 800.000 muslimer under apartheidliknande omständigheter. Muslimerna, som tillhör rohingyafolket, har berövats alla mänskliga rättigheter och FN betraktar dem som världens mest förföljda minoritet.

Den otillgängliga delstaten Rahkine i nordvästra Burma är den fattigaste delen i ett av världens fattigaste länder. Det är i stort sett omöjligt för utomstående att få tillstånd att besöka rohingyalägren och de avspärrade byarna i Rahkine. Tillsammans med organisationen Clowner utan gränser, som uppträder för utsatta barn, fick SVT möjlighet att besöka området.

Agenda

”Påminner om Auschwitz”

På plats berättar två av de svenska clownerna om intrycken.

– När vi kom in i ett läger här med långa rader av bambubyggnader, slog det mig att de inte får lämna det här. De har inte flytt till det här lägret, de är satta här. Jag fick minnen av mitt besök i Auschwitz och av alla bilder man fått därifrån, berättar Henric Karlsson på Clowner utan gränser.

– Jag blir så jävla förbannad och jag tänker att förhoppningsvis så kommer många, många fler att se det här och förstå vad det är som händer, säger clownen Karin Svensson.

Husen brändes ned

Problemen för rohingyafolket eskalerade 2012 då buddistiska fundamentalister brände ner hus där rohingyafolket bodde. 140.000 människor tvingades samman i tältläger. Nu är de flesta tälten utbytta mot bambuskjul med plåttak och taggtrådsstängsel.

Människorna som bor i lägren saknar alla medborgerliga rättigheter och de klassas som illegala invandrare, trots att många familjer bott i landet i generationer. De får inte ta vilka jobb de vill. De får inte förflytta sig utanför det aktuella området. Och de får inte gifta sig med vem de vill. Det är ett apartheidsamhälle.

”Vi är fast här”

I det läger som SVT Agenda besökt övervakas de boende från vakttorn och genom ett uppsatt taggtrådsstängsel förhindras de från att lämna området. Många är desperata på hjälp. Trots dett får hjälparbetare och sjukvårdare bara tillträde nio timmar i veckan, samtidigt som FN:s livsmedelshjälp har minskat matransonerna.

– Vi har inte jobb. Vi kan varken köpa mat eller förnödenheter, berättar Mohammad, som bor i lägret.

– Det är som ett fängelse. Vi är fast här, säger Chamaru och Nuncha.

Slaktades och flyttades till lägret

I ett närbeliggande läger bor Abu Siddik. Han var tidigare en framgångsrik affärsman som hade stort hus och flera bilar. Men sedan tre år bor hela familjen, tolv personer, på tio kvadratmeter i lägret.

– Det var buddister och militärer. De dödade, brände och slaktade oss. Det finns ingen framtid här. Vi kan bara dö, säger han.

– Vakterna och buddisterna vill döda oss. Inte bara mig, utan alla rohingyas. De vill slänga ut oss ur landet, berättar Aung, som också bor i lägret.

Enda utvägen från lidandet är att fly över havet mot Malaysia. Tiotusentals rohingyas har gett sig i väg i båtar. Många faller offer för människohandlare i Thailand och långt ifrån alla överlever mardrömmen till havs.

Ordet rohingya bannlyst

Burmas president har meddelat att alla rohingyas bör förvisas. Själva ordet rohingyas är bannlyst och i staden Rhakine har den tidigare magnifika moskén förstörts.

Också i Burmas största stad Rangoon är motståndet mot rohingyas starkt. En officiell guide vid den världsberömda Gyllene pagoden uttalar sig rasistiskt om den muslimska minoriteten.

– Här finns inga rohingyas, bara muslimer. Det vore bättre för oss om de gav sig i väg. Deras religion säger att de ska attackera andra för att ta över världen, säger turistguiden Yan Naing.

”Hela vårt folk berövade på rättigheter”

Rangoon har också varit basen för det nationella rohingyapartiet. Men det har stoppats och kan inte delta i den demokratiska processen. U Kyaw Min var folkvald parlamentsledamot. Men inte längre.

– Nu har hela vårt folk berövats sina rättigheter. Rohingyas har inte rätt att rösta eller ställa upp i nästa val. Burma är det värsta landet i världen, säger han.

Se reportaget i kvällens Agenda kl. 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet