Familjen Ziad i sitt tält i flyktinglägret i byn Chihala. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Röken från IS dödar oss”

Uppdaterad
Publicerad

När morgonen gryr i Mosul ligger återigen en tjocka dimma av rök över stora delar av staden. Terrorgruppen Islamiska staten fortsätter att antända oljedepåer och gaser för att stoppa anfall mot miljonstaden.

– Vi lyckades fly Mosul och terrorn, men IS når oss ändå, säger Zahara Daher till oss.

Röken gör det svårt för styrkorna att anfalla och försvara när sikten så pass begränsad. Foto: Niclas Berglund/SVT
Terroriströrelsen IS

Allt runt omkring oss liknar en spökstad. Röken ligger så tät att vi knappt ser 20 meter framför oss. Islamiska staten gör allt för att inte flyganfallen ska kunna genomföras och röken gör det tidvis svårt att styra insatserna mot miljonstaden. Och just i närheten av frontlinjen ligger nu ett av de flyktingläger där de människor som precis lyckats ta sig ut från Mosul tas om hand.

Men plasttälten är insvepta i en tjock och farlig rök.

– Min lilla baby är bara 3 månader gammal och han hostade hela morgonen tills han somnade av utmattning, berättar Zahara. Och jag och mina andra 3 barn har också stora problem att andas. Vi måste få hjälp.

Halshögg barnens kusin

Staden utanför Mosul liknar en spökstad med den tjocka rök som ligger över staden. Foto: Niclas Berglund/SVT

Många tusen civila drabbas när terrornätverket antänder oljefält eller andra giftiga gaser för att skydda sitt sista fäste i Irak.

Och på grusplanen utanför flyktingtälten är det nästan tomt, och de som inte lyder sina föräldrar och stannar inomhus använder skyddsmask.

Många som flytt IS terror i Mosul befinner sig i det här lägret i Chihala, trots att de flytt flera mil så gör sig terrororganisationen påmind även här. Foto: Niclas Berglund/SVT

Men en tunn tältduk stoppar inte röken från att tränga in.

– Vad har vi gjort oss skyldiga till för att behandlas så här, undrar Zahara.

”Allt är bättre än IS”

Under två år har familjen levt under IS terror och alla – även barnen – tvingades bevittna när terroristerna halshögg deras kusin.

Familjen Ziad i sitt tält i flyktinglägret i byn Chihala. Foto: Niclas Berglund/SVT

– Den här röken är farlig för oss, men allt är ändå bättre än IS. Låt oss dö, men det viktigaste är att vi inte ställs mot IS. De är skoningslösa, säger Zahara.

Ingen kommer undan röken

Det är Fredag och nästan allt är stängt här utanför Mosul och därför är det svårt att få tag på mediciner. Men hela familjen är drabbad.

Foto: Niclas Berglund/SVT

För ingen kommer undan röken, trots att dom flytt 30 kilometer från den belägrade staden Mosul. Islamiska staten når dom även här.

– Vårt enda hopp är att Mosul tas tillbaka, så att vi kan få vår stad tillbaka igen. Jag hoppas militären kan besegra terroristerna, säger Zahara Daher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet