Ryska örlogsfartyg utanför Sevastopols hamn. Foto: TT

Ryska fartyg blockerar gräns mellan Krim och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryska örlogsfartyg blockerar sundet mellan Krimhalvön och Ryssland. Samtidigt fortsätter läget att vara spänt på den ukrainska sidan.

Ryska krigsfartyg har blockerat Kertjsundet mellan Krim och Ryssland. Ukrainska gränsvakter säger till Reuters att ryska pansarfordon siktats på den ryska sidan av gränsen. Dessutom kontrollerar enligt gränsbevakningen rysk militär den ukrainska sidan av sundet som utgör gräns mellan Ukraina och Ryssland.

Den ryska militären har inte bekräftat uppgiften.

Krimkonflikten

Samtidigt fortsätter läget att vara spänt på Krimhalvön i Ukraina. Runt 300 ukrainska soldater kom i dag till flygbasen i Belbek nära Sevastopol på Krim. De helt obeväpnade soldaterna krävde sina jobb tillbaka av de ryska militärer som tagit kontroll över flygplatsen. Flera varningsskott avfyrades av den ryska militären.

Den ryska militären hotade att skjuta mot de ukrainska soldaterna om de fortsatte att närma sig flygbasen.

Skotten var de första som avfyrats sedan sedan de pro-ryska trupperna tog kontroll över flygbasen förra veckan, rapporterar AP.

Ultimatum gick ut

Ingen annanstans på Krim, som nu kontrolleras av rysk militär, rapporteras strider.

I går gav Ryssland enligt uppgift ett ultimatum till den ukrainska militären på Krim: Kapitulera annars kommer militäranläggningar att stormas. Ultimatumet skulle gå ut klockan fyra på tisdagsmorgonen.

Men en talesperson för ryska Svartahavsflottan förnekade i går till Interfax att de skulle vara redo att anfalla ukrainska militäranläggningar. Och en ukrainsk befälhavare sade i morse till lokala medier att inga försök till stormning hade gjorts.

Ryssland drar tillbaka övningstrupper

Tidigt i dag beordrade ryske presidenten Vladimir Putin istället att ryska styrkor ska återkallas till sina permanenta baser.

Det handlar om övningar med 150.000 man som hållits vid ukrainska gränsen i västra Ryssland och som påbörjades i fredags. Tillbakadragandet gäller alltså inte de trupper som tagit kontroll över Krim.

Kreml hävdar att militärövningen har avslutats enligt förutbestämd tidsplan och att den inte har haft något att göra med krisen i Ukraina och på Krim, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet