Foto: TT

Ryssland har flygbombat nio IS-mål i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har genomfört över 20 flygattacker i Syrien det senaste dygnet. Nio av dessa har varit riktade mot IS-mål, uppger ryska försvarsdepartementet. Enligt en syrisk människorättsgrupp har 39 civila dödats i de senaste dagarnas ryska anfall.

Det är fjärde dygnet som Ryssland genomför flyganfall i Syrien.

En talesperson för ryska försvarsdepartementet säger till nyhetsbyrån Reuters att det är flygplan av modellerna Su-34 och Su-24M som använts i attackerna som skedde i centrala och nordvästra Syrien.

Syrienkriget

Enligt en talesperson för den ryska militären förstördes ett av IS vapenlager och en kommandocentral i närheten av IS-fästet Raqqa. Även övriga attacker ska ha varit riktade mot vapendepåer och ledningsfunktioner.

Det är i nuläget oklart hur många som skadats eller dödats i de senaste attackerna.

”39 civila dödade”

Den oppositionella gruppen Syriska människorättsobservatoriet, som är baserad i Storbritannien, uppger att minst 39 civila och 14 soldater har dödats sedan Ryssland inledde sina flyganfall mot mål i Syrien. Gruppen anger räddningsarbetare på plats i Syrien som källa för uppgifterna.

Bland de civila dödsoffren ska det finnas åtta barn och åtta kvinnor. Av de dödade soldaterna är de flesta IS-krigare.

Syriska människorättsobservatoriets företrädare Rami Abdulrahman säger till nyhetsbyrån Reuters att man bara har tagit med de civila dödsfall som är styrkta på plats.

”Recept för katastrof”

USA anklagar Ryssland för att inte bara bomba IS, utan även andra rebellgrupper som strider mot president Bashar al-Assad i Syrien.

– Ur deras perspektiv är de alla terrorister. Och det är ett recept för en katastrof, sade president Barack Obama på fredagen.

Enligt den brittiska försvarsministern har bara fem procent av de ryska anfallen träffat IS-mål.

– Den stora majoriteten av dem riktar sig inte alls mot IS, säger Michael Fallon till tidningen The Sun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet