Ryssland trappar upp ordkriget

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov insisterar på att folkomröstningen på Krim är laglig och sätter ny press på Kiev.

I ett telefonsamtal meld USA:s utrikesminister John Kerry, kräver Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov att Ukrainas regering sätter stopp för man Lavrov kallar ”ultranationalistiska gruppers terroriserande av den rysktalande befolkningen”.

Ryssland har redan tidigare signalerat att man överväger ingripa militärt på Ukrainsk mark om man anser sig behöva det för att skydda den rysktalande befolkningen. Under gårdagen drabbade en grupp proryska och proukrainska aktivister samman i Donetsk, varvid två personer miste livet och flera skadades.

Krimkonflikten

Några oberoende rapporter om systematiska övergrepp sådana som Ryssland talar om finns dock inte. Det upptrappade ordkriget kan vara ett sätt för Ryssland att bereda vägen för ytterligare militär intervention i Ukraina.

Sanktioner förbereds mot Ryssland

Samtidigt förbereds sanktioner mot Ryssland i Europa och USA. Frankrikes president François Hollande sade i går att folkomröstningen inte har någon laglig bas.

– Frankrike, liksom EU, kommer inte att erkänna detta pseudo-rådslag, sade Hollande vid en presskonferens i Paris tillsammans med Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Ukraina: Ryssland har 22.000 man på Krim

Ukrainas tillförordnade försvarsminister hävdar att Ryssland posterat omkring 22.000 man på Krim, vilket utgör ett fortsatt och utökat brott mot det avtal som länderna har om Rysslands närvaro vid flottbasen i Sevastopol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet