Så blev pesten ”Den stora döden”

Publicerad

Det är en enda genetisk förändring som gör pesten så dödlig för oss människor. Under medeltiden drabbade pesten Europa, den värsta epidemin någonsin.

Forskare vid Northwestern University i USA har jämfört äldre och nyare stammar av pestbakterien Yersinia pestis.

Det visar sig att de äldre varianterna av denna bakterie saknar en viss gen som gör att dessa bakterier inte kan orsaka lungpest, en sjukdom som obehandlad nästan har 100 procents dödlighet.

Dessutom, upptäckte forskarna, behövs bara en enda genetisk förändring i denna gen för att bakterierna också ska kunna infektera lymfsystemet och därmed orsaka böldpest.

Forskarna tror därför att pesten, till en början, främst var en lungsjukdom och först senare blev den sjukdom som plågat människor ända sedan antiken.

– Den här forskningen visar hur nya smittämnen kan skapas med ytterst små genetiska förändringar, säger Wyndham Lathem, en av forskarna bakom studien som presenteras i Nature Communications, i en kommentar.

Under medeltiden blev pesten känd som digerdöden, en epidemi som orsakade att mellan en tredjedel och hälften av Europas invånare dog.

Pest finns fortfarande, bland annat i Afrika, men botas lätt i dag med hjälp av antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.