SVT Nyheter guidar dig längs vägen till Vita huset. Foto: John Moore/TT – grafiker: Jens Falkman, SVT

Så blir man president i USA

Uppdaterad
Publicerad

Ingen lär väl ha missat att det är presidentval i USA. Men egentligen är det inte ett val utan 51 lokala val. Och det man väljer är inte president utan ett gäng med representanter, som sedan utser president i december. Krångligt? Ja lite, men SVT Nyheter reder ut begreppen!

Den 8 november är det alltså dags. 220 miljoner personer har rätt att rösta, men presidenten väljs inte direkt av folket utan av de så kallade elektorerna. Det är en slags representanter som röstar som väljarna har bestämt. Egentligen är det alltså 51 lokala val i delstaterna samt huvudstaden Washington DC. Och det man väljer är inte president, utan elektorer.

Varje delstat har minst tre elektorsröster men det exakta antalet beror på folkmängden. Sammanlagt finns 538 elektorer och man behöver stöd av 270 för att bli president.

USA-val 2016

Elektorerna utses inte proportionellt efter valresultatet, nästan alla delstater har istället majoritetsval där den som vinner får alla elektorsröster (Nebraska och Maine har ett annat system).

”Swing states” är viktiga

Både Demokraterna och Republikanerna har säkra delstater, där de kan räkna med att ta hem segern. Därför koncentreras valkampanjerna ofta till så kallade ”swing states”, där båda kan få majoritet.

Det här innebär också att man egentligen inte behöver få flest röster för att vinna, det räcker med att vinna i rätt delstater så man får flest elektorer. År 2000 fick Al Gore fler röster nationellt än George W Bush, men Bush fick fler elektorer och blev som bekant president.

I december väljer elektorerna vem som ska bli president och vice president. Den nya mandatperioden börjar 20 januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet