Så fungerar nya piratvalutan Bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

I grunden är den nya piratvalutan Bitcoin baserad på matematiska problem.

För att skapa nya bitcoins måste först en dator komma fram till en ny kryptografisk formel som är knuten till det redan existerande systemet av bitcoins. Runt om i världen finns serverparker där nya bitcoins skapas. Man använder främst grafikkortets processor som är mycket snabbare än den vanliga processorn (också kallad CPU) på just dessa uppgifter.

Genom avancerade uträkningar från en ännu okänd person (eller flera) som kallar sig Satoshi Nakamoto (som uppfann valutan) så är tillväxten av nya bitcoins inbyggt i systemet.

Komplicerat tekniskt system bakom piratvalutan

Vanliga valutor världen runt är knutna till centralbanker, länder och regeringar. Den nya valutan liknar istället ett peer-to-peer-nätverk, ungefär som de torrent-nätverk som man kan använda för att ladda ner långfilmer.

Genom det decentraliserade nätverket skickar folk krypterade ”överenskommelser” till varandra och de kan lagras både på den egna datorn men också på internetsidor som erbjuder just tjänsten att lagra bitcoins. Systemet innebär också att inte vem-som-helst bara kan sätta igång och trycka upp sina egna bitcoins – det måste samköras med själva nätverket.

– Det är ett totalt nytt koncept, säger Piratpartiets Rick Falkvinge. Här har vi en valuta som är sammanbunden med sitt transaktionssystem men som är helt frikopplad från banksystemet. Man kan skicka pengar till någon på andra sidan världen på bara några sekunder utan att något banksystem är inblandat.

Annorlunda än andra digitala ekonomier

Sedan åratal har många ekonomier utvecklats helt virtuellt på nätet. Som exempel kan nämnas Second Life, World Of Warcraft och EVE som alla är virtuella världar på nätet där användarna kan omvandla ”riktiga” pengar till olika digitala valutor.

Samtidigt pågår utvecklingen av oräkneliga varianter av betalningssystem världen över: Google presenterade häromdagen sin lösning för mobila betalningar, Square har sitt eget system för mobila bankkortsbetalningar och Dwolla erbjuder en transaktionsplats mellan säljare och köpare. Svensken Johan Staël von Holstein håller på att lansera sin variant som kallas MyCube – en slags blandning av ett socialt nätverk och en egen valuta.

Har ingen central punkt

Gemensamt för övriga system är att de förmedlas genom en central nod och att det därmed finns någon som övervakar transaktionerna. Det är en av de stora skillnaderna jämfört med bitcoin som inte har någon central punkt – och som därmed är näst intill omöjlig att stoppa (ungefär som torrent-nätverken).

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.