Johanna Cervenka, ekonomireporter på SVT. Foto: SVT

Så påverkar brexit din ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Börserna har störtdykt och ovisshet råder efter att britterna röstat för att lämna EU. Men hur påverkar det svenskarnas privatekonomi? SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka svarar på de vanligaste frågorna.

Hur ska jag göra med aktier och fonder?

– Har du råd att ligga kvar med dina pengar brukar det inte löna sig att köpa och sälja på grund av oro. Är du orolig för din ekonomi och behöver dina pengar på kort sikt (1-2 år) ska inte de pengarna spekuleras med i aktier, svarar Johanna Cervenka.

Brittisk EU-omröstning

Hur blir det med räntor?

– Det är många hypotetiska led. Finansiell oro och om Euro-området sänker tillväxtförväntningarna kan det påverkar Riksbankens inflationsförväntningar. Det kan leda till att Riksbanken sänker sin så kallade räntebana och den låga räntan ligger kvar längre än Riksbanken planerat. Det påverkar de som har bolån eller andra lån. Riksbanken har sitt nästa räntemöte den 6 juli.

Hur påverkas Sverige och svenskarna av Brexit?

– Storbritannien är en extremt viktig handelspartner till Sverige. Tjänstesektorn; konsulter, finansiella tjänster, resevaluta växte med 44 procent mellan 2014 och 2015 och numera värd hela 58,9 miljarder kronor. Den är inte lika reglerad som handeln med varor och kan därför ta längre tid och vara svårare att få tillstånd ett avtal. . Och det som företag hatar är osäkerhet. Tänk själv att du ska köpa ett huvudkontor i ett annat land, men du är osäker på vilken relation till EU det landet har. Då kanske du avvaktar. 

Hur påverkas svensk export?

– Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Det som är viktigt är hur Storbritanniens utträde ur EU påverkar svenska exportberoende företag och jobben. Sverige är just nu inne i en högkonjunktur men påverkas svenska företags vinster brukar det också påverka möjligheter till jobb.

Hur påverkas svenskarnas möjligheter att resa och bo i Storbritannien?

– Tills nya avtal är på plats gäller de gamla, det vill säga EU:s fria rörlighet. Men förhandlingar om nya avtal tar minst två år och hur och när nya avtal ska börja gälla är oklart. Det är också oklart om Storbritannien kommer att straffas av EU för att avskräcka andra länder från att lämna unionen eller om förhandlingarna blir snabba och pragmatiska.

Vad händer med Sverige inom EU?

– I förhandlingar med EU tar Sverige ofta rygg på Storbritannien. Vi skulle antagligen bli tvungna att hitta andra stormakter att ta rygg på. Frågan är vilken eller vilka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet