”Beslutet i dag sätter ytterligare press på riksbanken att sänka räntan ytterligare eller på andra sätt sänka värdet på kronan.” säger SVT:s Johanna Cervenka. Foto: SVT/TT

Så påverkar eurobeskedet dina lån

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbankens oväntade räntesänkning sätter press på Riksbanken i Sverige att sänka sin ränta ännu mer, menar SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

Europeiska centralbankens gör en oväntat stor sänkning av styrräntan med 0,05 procentenheter, till rekordlåga 0 procent.

Varför gör ECB så här?

Anledningen till att man vill elda på ordentligt är att ECB tror att inflationen kommer att vara så låg som 0,1 procent under 2016. Så sent som I december hoppades den europeiska centralbanken på 1,0 procent. Dessutom tror man att tillväxten i ekonomin inte kommer att öka lika mycket som man tidigare förutspått, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

– Det är viktigt för ECB och dess chef Mario Draghi att verka beslutsamma i sin strävan att få fart på inflationen i euroområdet. De har tidigare sagt att de ska göra ”vad som är nödvändigt” för att få fart på euroområdets skadeskjutna ekonomi. Just nu ligger inflationen på -0,2 procent – och det är förstås långt under ECB:s mål på 2 procent, fortsätter Johanna Cervenka.

– I december gjorde ECB marknaden besviken, så nu trodde många att centralbanken skulle överraska marknaden positivt – och det gjorde man också med besked. ECB sänker flera olika räntor, gör större obligationsköp än väntat och dessutom flaggar man upp för att man ska börja köpa företagsobligationer. Dessutom kommer bankerna kunna låna till minusränta det vill säga bankerna får betalt för låna ut pengar.

Hur påverkar detta Sverige?

– För att få upp inflationen har Riksbanken försökt sänka värdet på kronan. Om det blir dyrare att importera varor så är teorin att utländska varor blir dyrare och på så vis drivs prisökningstakten i Sverige upp. Ett lägre värde på kronan gör också svenska varor lättare att exportera. Och förhoppningen är att det i sin tur ska driva på svensk ekonomi; att företag och hushåll ska handla mer och att det ökar på inflationen, säger Johanna Cervenka.

Hur kan det påverka räntan i Sverige?

– Beslutet i dag sätter ytterligare press på riksbanken att sänka räntan ytterligare eller på andra sätt sänka värdet på kronan. Riksbanken har också öppnat upp för att man kan tänka sig att börja sälja svenska kronor för att sänka värdet på kronan. Något som man ännu inte gjort.

Varför ska man bry sig som vanlig konsument?

– Beslutet i dag kan sätta press på Riksbanken att sänka räntan ytterligare. Om det händer så borde en sänkt ränta också innebära en sänkt ränta för bolånekunderna. Att ECB i juni ska börja stödköpa företagsobligationer kan göra att börsen går upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.