SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt Foto: SVT

SVT:s USA-korrespondent: Trump är oförutsägbar

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden fördömer Nordkoreas kärnvapensprängning i skarpa ordalag. Världen väntar nu på hur USA och Donald Trump ska reagera. SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i Washington tror att Trump kommer att kalla in sitt militära säkerhetsråd.

Än så länge har USA:s president inte gjort något uttalande angående Nordkoreas kärnvapentest men hans tidigare aggressiva ton mot landet och Kim Jong Un har visat tydligt hur han ser på situationen.

– Det som man pratar om här i USA är Donald Trumps tidigare reaktioner. Han har haft en väldigt aggressiv retorik och han har sagt att han ska möta Nordkorea med vrede och eld och han har sagt att landets vapen är laddade och redo.

Nordkorea-krisen

Donald Trump kommer troligen att kalla in sitt militära säkerhetsråd för att diskutera den här situationen, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Sedan återstår att se vilken retorik Trump själv kommer att använda. Han har tidigare varit oförutsägbar när det gäller internationella kriser.

Japan vill ha skarpare sanktioner

Japan kommer att samtala med USA, Sydkorera, Kina och Ryssland om den upptrappade situationen.

Japans utrikesdepartement uppger att landet kommer att verka för att sanktionerna mot Nordkorea utvidgas. Det skulle i sådana fall gälla sanktioner som omfattar alla oljeprodukter.

– Det finns också bedömare som menar att den typen av sanktioner inte skulle påverka den nordkoreanska ledningen och att det bara skulle drabba en befolkning som redan är hårt plågad av sanktioner och kanske framför allt av regimen, säger SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén.

LÄS MER: Nordkorea har utfört ett kärnvapenprov

LÄS MER: Japan vill ha hårdare sanktioner

LÄS MER: Margot Wallström: Freden hotas ytterligare

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

LÄS MER: Så nära är vi ett kärnvapenkrig

LÄS MER: Konflikten USA-Nordkorea – fem saker du behöver veta

LÄS MER: På andra sidan ruvar diktaturen – SVT vid gränsen till Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet