Så vill Obama förändra massövervakningen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama planerar att föreslå en omfattande reform av säkerhetstjänsten NSA:s massövervakning av telefonsamtal.

The New York Times rapporterar att förslaget, om det godkänns av kongressen, kommer att sätta punkt för delar av USA:s kontroversiella massövervakningsprogram.

Ett program som gått från superhemligt till pinsamt offentligt efter visselblåsaren Edward Snowden i fjol läckte mängder med hemliga NSA-dokument.

USA:s avlyssning

Enligt New York Times ska Obamas nya lagförslag bland annat innebära att NSA ska stoppa det kritiserade metadataprogrammet, där man systematiskt samlar in information från miljontals telefonsamtal.

Bland annat avslöjade brittiska medier i januari att NSA har samlat in nästan 200 miljoner sms per dygn från mobiltelefoner världen över.

Inte ha direkttillgång

Rent konkret handlar det dock inte om att sätta stopp för insamlingen av metadata, utan om att NSA inte ska ha direkt tillgång till informationen. Metadatan ska i stället sparas av en tredje part, exempelvis telefonbolagen och NSA ska bara kunna få tillgång till uppgifter om samtal efter att ha fått tillstånd av en domare.

Tills nya regler är på plats ska dock NSA:s nuvarande program för insamling av metadata förnyas med minst en 90-dagarsperiod enligt förslaget, uppger regeringstjänstemän för tidningen.

En annan viktig skillnad i och med det nya lagförslaget är att telefonbolagen endast kommer att spara metadata från telefontrafik i 18 månader, inte som i dag då NSA sparar informationen i 5 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet