Foto: TT

Saab kan åtalas i brasiliansk muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens tidigare president Lula da Silva har tillsammans med tre andra åtalats i en stor korruptionshärva rörande landets beslut att köpa 36 Gripen-plan av Saab. Nu överväger åklagaren att även åtala det svenska försvarsindustriföretaget, skriver den granskande nyhetssajten Blank Spot Project.

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita till Blank Spot Project.

Enligt åklagaren har Saab fört över 18 miljoner kronor till lobbyistföretaget Marcondes & Mautoni, vars ägare Mauro Marcondes och hans fru är två av de fyra åtalade. Enligt åtalet betalades sju av miljonerna sedan till en firma ägd av Lula da Silvas son Marcos Cláudio, som också åtalats, för att expresidenten skulle få sin efterträdare Dilma Rousseff att köpa de svenska stridsflygplanen.

Saab har flera gånger upprepat att företaget inte ägnat sig åt några oegentligheter i samband med affären.

– Framför allt konstaterar jag att varken SAAB eller någon medarbetare är föremål för något åtal, säger SAAB:s pressansvariga Helene Lindstrand.

Men stämmer det att 18 miljoner kronor förts över?

– Det enda jag vet är att det inte förekommer några anklagelser mot företaget, eller några anställda, det är det enda kan jag kommerntera.

Fakta: Muthärvan och åtalet

  • Brasiliens flygvapen har beställt 36 Gripenplan av Saab i en affär värd 39,3 miljarder kronor som blev klar i september 2015.
  • Enligt åklagaren har Brasiliens tidigare president Lula da Silva under perioden 2013–2015 använt sitt inflytande för att påverka den brasilianska regeringen för att Saab skulle vinna mångmiljardordern.
  • Fyra personer åtalades i december misstänkta för korruption, penningtvätt och kartellbildning: Lula da Silva, hans son Marcos Cláudio, PR-konsulten Mauro Marcondes och dennes fru.
  • Både Lula da Silva och hans son nekar till anklagelserna.
  • Saab har flera gånger upprepat att företaget inte ägnat sig åt några oegentligheter i samband med affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.