Saudiarabien lanserar kommittée för flickor – utan några flickor.

Saudiarabien lanserar kommitté för flickor – utan några flickor

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien är inte kända för att ge kvinnor utrymme i det offentliga livet, därför bestämde sig provinsen al Qassim för att instifta en kommitté för just flickor. Men på den bild som sprids i sociala medier missade kommittén att få med några kvinnor.

Den här bilden sprids just nu flitigt i sociala medier. På bilden syns 13 män, inte en enda kvinna, ändå är det en kommitté för just flickor.

Den saudiska kommittéen för flickor presenterades av Prins Faisal bin Mishal bin Saud, provinsens guvernör, som sade att han var stolt över kommittén och det var den första av sitt slag i riket.

Kommittén kommer att ledas av prins Faisals fru, prinsessan Abeer bint Salman, som inte var i fotografiet, det skriver BBC.

De kvinnor som ingår i kommittén ska ha befunnit sig i ett rum intill och ska ha deltagit via en videolänk.

Jämförs med Trump och Byggnads

Den mansdominerande bilden har jämförts med en annan viral bild, den på USA:s president Donald Trump när han signerade den order som inskränkte kvinnors aborträtt omgiven av enbart män.

Även en bild på fackförbundets Byggnads styrelse på kvinnodagen – samtliga män, iförda rosa ”pussy hats”, där de tackade kvinnorna i byggbranschen – skapade debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.