Prins Alwaleed bin Talal med sin exfru, prinsessan Amira, vid en ceremoni i Paris 2007. Foto: TT

Saudisk prins skänker bort 266 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Prins Alwaleed bin Talal ska ge hela sin förmögenhet till välgörenhet. Han blir därmed en av de mest frikostiga filantroperna i världen.

Enligt tidningen Forbes placerar sig Alwaleed bin Talal på plats 34 i listan över världens rikaste människor. Pengarna kommer framför allt från företagsinvesteringar i Europa, USA och Mellanöstern.

Det var på en konferens i Saudiarabiens huvudstad Riyadh som han i dag meddelade att alla 32 miljarder dollar (266 miljarder kronor) kommer att skänkas bort under de närmaste åren.

– Det är ett åtagande utan gränser, ett åtagande gentemot hela mänskligheten, sa han till reportrar på plats, enligt Arabian Business.

Kvinnors rättigheter

Rent tekniskt kommer pengarna att gå till hans egeninstiftade organisation Alwaleed Philantropies. Därifrån ska de slussas vidare till organisationer som jobbar med hälsofrämjande åtgärder, sjukdomsprevention, nödhjälp och kvinnors rättigheter. Det rapporterar Reuters.

Prinsens egna investmentföretag Kingdom Holding kommer inte att påverkas av beslutet.

– Detta är ett stort initiativ för mig att tjäna mer pengar.

– Man kan se det som jag gör i dag som ett levande testamente, sa han och tillade att Bill Gates och Melinda Gates välgörenhet har inspirerat honom till sitt beslut.

Som en jämförelse uppskattade Forbes i fjol att Bill and Melinda Gates Foundation har skänkt bort totalt 30,2 miljarder dollar genom åren. De toppade då listan över mest frikostiga amerikaner.

Fakta: Prins Alwaleed bin Talal

Ålder: 60 år

Bor: Riyadh, Saudiarabien

Nationalitet: Saudiarabien

Barn: 2

Övrigt: Brorson till Saudiarabiens förre kung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.