Foto: TT

Scania i misstänkt brasiliansk korruptionshärva

Uppdaterad
Publicerad

Scania i Brasilien har dragits in i en misstänkt korruptionshärva där motsvarande en halv miljard kronor försnillats från det brasilianska kulturdepartementet, skriver Dagens Nyheter. Polisen genomförde nyligen razzia mot totalt tio bolag, varav den svenska lastbilstillverkarens huvudkontor i São Paulo var ett av målen.

Det var i förra veckan som brasiliansk polis inledde den så kallade operation ”Boca Livre”, skriver DN.se och översätter titeln till operation ”snyltgästen”. Scania är ett av de tio bolag som misstänks.

Samtliga bolag har fått pengar av brasilianska staten för att sedan i sin tur satsa dem på olika kulturprojekt, men åklagare misstänker att det inte har skett, utan att bolagen använt pengarna själva i stället.

I Scanias fall handlar det om 35 miljoner kronor.

Huvudmisstänkt i den eventuella härvan är ett brasilianskt eventbolag som tillsammans med de tio bolagen anklagas för att ha försnillat nästan en halv miljard kronor sedan 2011.

Svenska bolaget avvaktar

På Scania i Södertälje vet man ännu inte riktigt vad saken handlar om.

– Vi får vänta in utredningen. Ingen är skyldig förrän den döms, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania i Södertälje, till DN.

Totalt har 14 personer häktats i samband med razziorna under operation Boca Livre. Från Scanias sida vill man inte uppge om någon av de häktade är anställda hos bolaget.

– Det kan vara så att det är en enskild individ på företaget som gjort sig skyldigt till detta. I så fall är den personens tid hos oss över, säger Hans-Åke Danielsson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.