Foto: Wikimedia Commons /TT

Schweizisk man i rätten – för att ha gillat Facebook-inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig man från Zürich i Schweiz har åtalats för ärekränkning. Detta sedan han gillat ett antal Facebook-inlägg, där en chef för en djurrättsorganisation anklagats för att vara antisemitisk.

Fallet, som uppges vara det första i sitt slag i Schweiz, har sin ursprung i ett bråk bland djurrättsaktivister på nätet, rapporterar Tages Anzeiger på måndagen enligt The Local.

45-åringen ska ha gillat åtta olika inlägg från flera djurrättsgrupper på Facebook där en man vid namn Erwin Kessler, grundare av en schweizisk djurskyddsorganisation, anklagas för att vara rasist och antisemit.

Den svarande har med andra ord inte själv skrivit någonting utan enbart gillat inlägg som andra användare har lagt upp, något åklagaren menar har bidragit till att exponera innehållet för ett större antal personer.

Väckt diskussion kring ansvar på nätet

Rättegången har nu gett upphov till en större diskussion i Schweiz kring vem som egentligen bär ansvaret för innehåll som sprids på nätet.

Ärendet var planerat att tas upp i rätten under måndagen, men sköts upp. Kessler har tidigare dömts för antisemitiska uttalanden och driver för närvarande liknande fall mot åtta andra personer, något 45-åringens advokat enligt The Local väntas ta upp i rätten.

Döms mannen riskerar han utöver rejäla böter även att betala rättegångskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.