Följ med på det späck-takulära dyket! Foto: SVT

Se det unika dyket med vilda späckhuggare

Uppdaterad
Publicerad

Som första svenska programledare dyker Mitt i naturens Joakim Odelberg med späckhuggare i det vilda.

När Mitt i naturens filmteam åkte till vattnen utanför Tromsö i Nordnorge hamnade de i svår sjönöd. Men trots en dramatisk räddningsinsats fick teamet också unika bilder på de majestätiska späckhuggarna som håller till utanför kusten.

– Det var helt overkligt magiskt att få komma en av havets giganter så pass nära att man inser att ryggfenan på en fullvuxen hanne är längre än en själv, säger Mitt i naturens programledare Joakim Odelberg.

Joakim Odelberg. Foto: Peter Muld

– Då är man ganska ödmjuk.

Se de storslagna bilderna i klippet ovan.

Det är första gången som en svensk programledare lyckas filma dessa storslagna djur under ytan.

– Jag tycker att alla borde få chansen att simma med späckhuggare någon gång. Man får liksom en känsla av att allt hör ihop, säger Joakim Odelberg.

Späckhuggare

Späckhuggaren är tandval och den största arten inom delfinfamiljen. En hane kan bli uppemot nio meter och väga åtta ton. Arten finns i alla större hav och skymtas både på svenska västkusten och utanför Norge.

Mitt i naturen

Se hela programmet torsdagen den 12 oktober, 20:00 – i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.