Serbiens president Tomislav Nikolic.

Serbien varnar för att stoppa nationalistiskt tåg

Publicerad

Serbiens tåg målat med nationalistiska budskap hindrades under lördagen av polisens specialstyrkor från att fortsätta in i Kosovo.

Nu varnar Serbiens president Tomislav Nikolic för att landet fortsättningsvis kommer att försvara ”varje centimeter av dess territorium”.

Tåget som både utvändigt och invändigt på 20 språk draperats med slogan ”Kosovo är serbiskt”, är planerat att gå i trafik mellan Serbien och Kosovo. Men under dess premiärtur igår hindrade specialstyrkor från polisen, på uppdrag av Kosovos president Hashim Thaci, tåget från att komma in i Kosovo. Detta sedan det blivit känt att en grupp kosovoalbaner planerat att utföra en attack mot tåget sedan det passerat gränsen mellan länderna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi var igår nära sammandrabbningar, säger Serbiens president Tomislav Nikolic och anklagar i ett uttalande Kosovos albanska majoritet för att ha ”visat att de vill ha krig”.

Samtidigt säger Kosovos premiärminister Isa Mustafa till en skara reportrar att tåget – ett projekt initierat av Serbiens regering – sänder ”ett budskap om ockupation”. Vidare deklarerade Mustafa att Kosovo kommer att fortsätta att ta till nödvändiga åtgärder för att garantera landets suveränitet.

”Serber står under hot”

Nikolic säger att Serbien kommer att försvara ”varje centimeter av dess territorium”, inkluderat dess föredetta provins – underförstått Kosovo – där serber nu, under förevändning för den planerade tågattacken, sägs stå under hot av kosovoalbaner.

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008. Mer än hälften av FN:s medlemsländer, däribland Sverige, erkänner självständigheten. Serbien räknar dock fortsatt Kosovo som en del av det egna landet. Även efter självständighetsförklaringen har Serbien försök influera det politiska styret i Kosovos norra delar där den serbiska minoriteten är som störst.

Fortsatt Nato-närvaro

Kosovos befolkning utgörs till mer än 90 procent av kosovoalbaner, en siffra motsvarande 1,8 miljoner människor. I norra landets bor omkring 40.000-50.000 människor – personer som ser Kosovo som sitt hemland.

1999 tvingade Nato-ledda flyganfall serbiska styrkor att retirera ut ur Kosovo, detta efter att omkring 10.000 kosovoalbaner dödats. Nato har än idag omkring 5.000 man stationerade vid Kosovos gränser för att hindra serbiska styrkor från att slå ner på albanska separatiser, i vad som befaras kunna mynna ut i ett blodbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.