Den federale åklagaren i New York Preet Bharara säger att han fått sparken. Foto: TT

Sessions bad federala åklagare avgå

Uppdaterad
Publicerad

Den federale åklagaren i New York Preet Bharara säger att han fått sparken. Det skedde dagen efter att USA:s justitieminister Jeff Sessions bad honom och de 45 andra federala åklagare att avgå.

”Jag avgick inte. För en stund sedan fick jag sparken”, skrev Bharara på Twitter på lördagen.

Läs mer: Trump om ryssanklagelserna mot Jeff Sessions: Häxjakt

USA-val 2016

De federala åklagarna var politiskt tillsatta och fanns kvar sedan Barack Obamas tid på presidentposten. Begäran från justitiedepartementet kan ses som rutin, men den kom ändå om en överraskning. Många regeringar ersätter inte alla federala åklagare samtidigt.

Var osäker på vad som gällde

”För att säkerställa en enhetlig övergång”, löd Sessions motivering. I november bad Donald Trump, innan han var insvuren som president, Bharara att stanna som åklagare.

Läs mer: Analys: Nu kan det vända för Trump

I fredags var Bharara osäker på vad som gällde, eftersom han inte visste om personen som kontaktade honom kände till att Trump bett honom stanna på posten, uppgav en källa.

Hade hand om viktiga mål

Hans kontor på Manhattan har haft hand om några av de viktigaste affärs- och brottsmålen som passerat det federala rättssystemet. Han har bland annat haft hand om ett fall som gäller New York-borgmästaren Bill de Blasios insamling av kampanjmedel. Ett annat handlade om insiderhandel för 1,8 miljarder dollar i en hedgefond.

Läs mer: Demonstrationer till stöd för Trump på flera håll USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet