Juha Sipilä till vänster. Foto: TT

Sipilä sonderar ny regeringsbas

Uppdaterad
Publicerad

Den finländske Centerledaren Juha Sipiläs pejlingar för att kunna bilda stabil regering pågår för fullt. Samtliga partier är fortfarande med i samtalen. Men enligt Sipilä är vissa alternativ uteslutna.

– Jag har fått en rätt så bra bild av vilka samarbetskonstellationer som kan fungera och vilka som inte gör det, säger Sipilä enligt nyhetsbyrån FNB.

Det är allmänt känt att socialdemokraterna och de konservativa inte har dragit jämnt i den avgående regeringen. Oenigheten har demonstrerats inför öppen ridå.

Finska valet 2015

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne har redan meddelat Sipilä att hans parti inte tänker ingå i en regering tillsammans med Samlingspartiet.

”Samtalen sker i förtroende”

Enligt Sipilä har partiledarna inte framfört några knäckfrågor, men däremot känsliga frågor. Närmare än så vill han inte kommentera med hänvisning till att samtalen sker i förtroende. Samtalen har rört de centrala frågorna i regeringsprogrammet.

Parallellt har Sipilä även överlagt med företrädare för intresseorganisationer, ifall det under regeringsperioden blir aktuellt med ett samhällsfördrag.

De skarpa förhandlingarna om ett regeringsprogram inleds i nästa vecka. Sipilä räknar med att de ska vara avklarade inom en månad. Han vill att den nya regeringen ska bestå av tolv ministrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet