Timo Soini: ”Det är lönedag”

Uppdaterad
Publicerad

Medan rösträkningen framskred i gårdagens val blev läget allt mer spännande mellan de tre största partierna. När cirka 80 procent av rösterna hade räknats gick Sannfinnländarna plötsligt om Samlingspartiet, men marginalerna var ytterst små.

Slaget om andraplatsen var hård i söndagens riksdagsval. I första prognosen hade Alexander Stubbs Samlingspartiet ett knappt övertag över Socialdemokraterna, men medan rösträkningen framskred under kvällen lyckades ingen av dem att behålla täten i striden om andraplatsen då Sannfinländarna gjorde en rejäl slutspurt.

På valvakan förklarade Sannfinländarnas partiledare Timo Soini till SVT Uutiset att partiet sällan ligger i ledning direkt vid förhandsröstningen. Vid den tidpunkten förväntade han sig att partiet skulle hamna på en tredje eller fjärde plats, men slutresultatet blev betydligt bättre än så för när alla röster var räknade hamnade Sannfinländarna som parti nummer två. Det är ett framsteg för partiet som före år 2011 räknades som ett av landets minsta partier, men som sedan dess har vuxit i popularitet.

Finska valet 2015

– De har blivit starkare och starkare. År 2011 blev Sannfinländarnas Finlands tredje största parti och nu hamnade de som nummer två. Det känns som om partiet har lyckats befästa sin starka position, säger forskaren och valexperten Mari K Niemi.

Så här uttryckte sig partiledaren Timo Soini när valresultatet stod klart.

– Vi är här i vårt hemland Finland för att stanna eftersom vi behövs. Det är dags för fest och tacksamhet. Vårt arbete har gett resultat. I dag är det lönedag!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet