Sjöstedt stöttar V-rörelsen i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Grekland bör få delar av sina lån avskrivna, säger den svenska vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som åkt till Aten för att delta i den Grekiska valrörelsen tillsammans med ledare från andra europeiska vänsterpartier.

I dag deltog han i en lunch som Syriza anordnat för medier och besökande politiker. Inför SVT:s kamera får Sjöstedt en kram från Tsipras.

– Vi har mötts fem, sex gånger och han har gjort ett mycket starkt intryck på mig. Han är en väldigt tydlig och rak politiker som talar ett språk som grekerna förstår, säger Sjöstedt.

Valet i Grekland

– Men man måste få fart på den ekonomiska utvecklingen, fortsätter han och tillägger att han inte tror att det går att göra något utan att man lättar på den stora skuldbördan till EU och IMF.

Under de senaste dagarna har flera vänsterledare från Europa besökt Aten för att hjälpa Tsipras, som just nu ser ut att gå mot en valseger. Och kanske är det lika mycket för att få en del av hans stjärnglans, för i Grekland tas han emot som en popstjärna. Det mesta talar för att han blir valets stora vinnare.

Och en av anledningarna till att han är så populär är enligt Sjöstedt just Tsipras enkla bakgrund att han inte har några band till det gamla etablissemanget, till de i folkets ögon korrumperade politikerna. Och vinner Syriza valet och lyckas bygga en koalition eller om partiet till och med får egen majoritet, så hoppas vänsterledarna från de andra krisdabbade länderna att det ska ge dem vind i seglen.

Men det blir svårt för Syriza att leva upp till det grekiska folkets förväntningar tror Sjöstedt. Han säger att det han tar med sig hem är hur solidariskt de jobbar.

– Det finns något bra i den här självorganiseringen, i att människor själva skapar sig en bättre framtid tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Grekland

Mer i ämnet