Foto: TT

Sjukhus bombat i Syrien – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjukhus som får stöd av organisationen Läkare utan gränser har träffats i ett misstänkt ryskt flygangrepp i Syrien, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Tio människor, varav tre barn och en gravid kvinna, ska ha dödats i attacken.

Läkare utan gränser (MSF) uppger på Twitter att det rör sig om en byggnad i Marat al-Numan i Idlibprovinsen.

Det MSF-stödda sjukhuset ska ha angripits i två attacker inom loppet av fem minuter. Åtta personer saknas, enligt MSF. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet säger att minst 30 människor skadades i attacken. Enligt MSF har sju personer dödats.

Syrienkriget

– Det här är en medveten attack mot en sjukvårdsbyggnad, säger MSF:s uppdragschef Massimiliano Rebaudengo, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Förstörelsen av det här sjukhuset berövar omkring 40.000 människor sjukvård i denna konfliktzon.

MSF har gett stöd till det aktuella sjukhuset, som bland annat hade 30 sjukhussängar och två operationssalar, sedan september 2015.

Inte längre tryggt

I den syriska staden Azaz, nära den turkiska gränsen, har ett annat sjukhus och en skola som inhyser flyktingar träffats av raketer, rapporterar Reuters med hänvisning till vittnesmål från en läkare och invånare. Minst 50 personer ska ha dödats och flera skadats.

Flyganfall där sjukhus träffas har skett allt oftare under de senaste två månaderna. Sedan början av året har 13 sjukvårdsbyggnader träffats av flyganfall i Syrien, uppger Läkare utan gränser.

Organisationen går nu så långt att man säger att sjukhus och kliniker inte längre är platser där patienter kan få återhämta sig i säkerhet.

Helikoptrar bombade sjukhus

Även från förra året finns gott om exempel där sjukhus bombats. I oktober 2015 träffades 12 sjukhus av bomber bara i norra Syrien. Sex av dessa sjukhus hade stöd av Läkare utan gränser.

I december träffades ett sjukhus i staden Homs av flera koordinerade attacker från helikoptrar. Flera bomber släpptes utanför sjukhusets ingång när skadade hade förts dit efter ett tidigare flyganfall. Sju personer dödades och 47 skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet